Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 и децата без дом. УНИЦЕФ предупреди за нови рискове в условията на пандемия


4 август 2017, Сирия. Вътрешно преместено дете пред кутия с хуманитарна помощ, предоставена от УНИЦЕФ.
4 август 2017, Сирия. Вътрешно преместено дете пред кутия с хуманитарна помощ, предоставена от УНИЦЕФ.

19 милиона деца са преместени от домовете си в други части на страните, от които произхождат. Феноменът с преместените деца съществува отдавна, но никога броят им не е бил толкова висок. Това се казва в доклад на УНИЦЕФ, детският фонд на ООН. Разпространението на COVID-19 превръща тези деца в една от най-уязвимите групи, пише в текста, публикуван във вторник.

Новината идва на фона на непрекъснато нарастващ брой на преместените от домовете им хора. Ако в момента в света има 46 милиона души (в това число и 19-те милиона деца), преместени в други части на страните си, то преди десет години те са били 25 милиона.

През миналата година децата под 18 годишна възраст са представлявали повече от 40 % от всички вътрешно преместени лица. Това позволява на УНИЦЕФ да определи ситуацията като критична и да напомни, че дори и без пандемията от коронавирус тези деца не получават нужните медицински грижи. Наличието на COVID-19 обаче поставя нещата в още по-тревожна светлина.

Вътрешно преместените деца са традиционно изложени на риск от сексуално насилие и експлоатация, много от тях стават жертви на трафика на хора и на детските сватби. Повечето са разделени от родителите си и живеят в пренаселени лагери за бежанци или неформални жилищни образувания без елементарни хигиенни условия. Всичко това е предпоставка за големия риск, пред който те се намират в условията на пандемия от COVID-19.

През 2019 е имало 12 милиона нови случая на вътрешно преместени деца, пише още в доклада. 3.8 млн. от тях са напуснали заради въоръжени конфликти, а останалите 8.2 млн. са станали жертва на природни бедствия като наводнения и бури.

Най-големият брой преместени деца е регистриран в района на Близкия Изток и Северна Африка, както и в Западна и Централна Африка. Само в Сирия става дума за 2.4 млн. деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG