Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медиците с COVID-19. Какво се случва в две големи софийски болници


В столичната болница "Пирогов" от началото на епидемията са били заразени близо 50 медицински работници
В столичната болница "Пирогов" от началото на епидемията са били заразени близо 50 медицински работници

От началото на пандемията от COVID-19 в България 182 медици са дали положителни проби за вируса при изследване. Двама лекари починаха от заболяването - д-р Илиана Иванова и д-р Нели Пандова-Илиева. На фона на общия брой потвърдени случаи на пациенти с коронавирус, който във вторник достигна 1704, медиците са над 10%.

Зад това число се крие диспропорция – заразените медици са концентрирани в няколко болници, сред които и столичните „Н. И. Пирогов“ и „Св. Анна“. В понеделник разследващият сайт „Биволъ“ съобщи, че 20 хирурзи от „Пирогов“ са били заразени с COVID-19.

Журналистите от сайта цитират свои източници, пожелали да запазят анонимност, които разказват, че резултатите от правените тестове за коронавирус са били скривани от персонала, както и че причината за големият брой заразени медици е смесването на потоците от пациентите.

„Биволъ“ пише също, че в УМБАЛ „Св. Анна“ всички медици от отделението по инфекциозни болести са дали положителни проби при серологични (бързи) тестове и отрицателни проби при PCR тестове.

Ето какво гласят официалните данните към момента.

48 заразени в „Пирогов“

Във вторник изпълнителният директор на най-големия център за спешна медицина „Н. И. Пирогов“ в страната проф. Асен Балтов обяви пред медиите, че общият брой заразени хора от персонала е 48 души. С COVID-19 са инфектирани 17 лекари от всички отделения на „Пирогов“, а 20 са заразените медици и персонал от отделенията по хирургия, като 7 от тях са хирурзи.

„В целия „Пирогов“ работят общо 2300 души. До момента са тествани 1110 човека и всеки ден продължава тестването на 60 човека с PCR тестове по пул система“, каза пред БНР проф. Балтов. Той уточни, че от заразените 48 души, 5-ма са настанени за лечение в болницата, а останалите са на домашно лечение. Сред медицинските лица има вече и 7 излекувани.

Ситуацията в „Св. Анна“ – нямаме заразени медицински лица

Изпълнителният директор на болница „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков заяви, че от началото на епидемията до момента в болницата са регистрирани общо 3 случая на заразени медици. Става въпрос за 2 медицински сестри и една санитарна работничка, които са изолирани. По негови думи те „винаги са били в добро състояние“.

„Всички са тестувани с PCR-тестове в националния център. Всички са отрицателни, като ние периодично правим повторни тестове на медицинския персонал в отделеният, които работят с COVID-19, дори да нямат симптоматика“, каза пред Свободна Европа д-р Близнаков, добавяйки, че това се случва на всеки две седмици.

Той каза също, че повече от 100 медици в „Св. Анна“ работят в отделенията за лечение на COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG