Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може в кафенето, но не може на пейка. Какви са промените, валидни след Гергьовден


5 май 2020 г. Почистване на басейн "Приморски" във Варна.
5 май 2020 г. Почистване на басейн "Приморски" във Варна.

В началото на тази седмица започва отхлабване на мерките за противодействие на COVID-19, но информацията не винаги е ясна и не винаги е на едно място. Тук сме обобщили промените, валидни в момента, като сме се ръководили от въпросите, които най-често задавате.

- Знам, че са отворени парковете. Но на много места пише, че е забранено сядането на пейките и консумирането на алкохол. Това вярно ли е?

- Вярно е. Достъпът до градските градини е същият, като от 26 април досега - там се ходи само с куче или дете до 12 години, спазва се маршрут, не се сяда на тревата и на пейките, спазва се дистанция от 2.5 метра, не се докосват катерушките и люлките, а самите градини имат работно време - от 9.30 до 18.30 часа. Всъщност, има една скорошна малка промяна - вече можете да ходите без маска на открито.

- Родителите ми са възрастни хора. Досега пазаруваха само от 8.30 до 10.30, когато на хората до 60 години това беше забранено. Този ред запазва ли се?

- Не, това ограничение отпадна. Всички граждани могат да пазаруват по всяко време.

- Досега не можех да изляза от града без писмена декларация. Това ограничение остава ли?

- Не, всички КПП отпаднаха. Движението между населените места е свободно, каквото беше преди COVID-19.

- Знам, че заведенията са отворени, ако са на открито. Но тази част от заведенията, които са затворени със стъкла, найлони или плексиглас отвсякъде, дали се броят за заведения на открито?

- В заповедта на министъра на здравеопазването се използва изразът “търговски площи на открито (градини, тераси и др.)”. Това “и др.”, както и други “вратички”, използвани още около въвеждането на забрани за тютюнопушене, “освен на открито”, дават възможност за двусмислено тълкуване.

- Какви са другите ограничения в отворените части на заведенията?

- Масите трябва да бъдат на 1.5 метра отстояние една от друга. Първоначално министърът беше изискал разстояние от 2.5 метра, но часове по-късно намали това изискване. На видно място трябва да има дезинфектант за клиентите. Тоалетните трябва да се почистват с дезинфектант на всеки час, а масите – след всеки посетител. Севритьорите трябва да носят маски или шлемове.

- Знам, че басейните са отворени, но знам, че има ограничения в ползването им. Какви точно са те?

- Басейните вече могат да работят, но не и заведенията към тях. Ако басейнът е на открито, разстоянието между шезлонгите трябва да е най-малко 4 метра. На входа трябва да се проверява температурата на посетителя. Очакващите да влязат трябва да спазват дистанция от 2.50 метра. Съблекалните и прилежащите помещения трябва да се дезинфекцират на всеки час. Във водата в басейна трябва да се поддържа остатъчен свободен хлор 0.4-0.5 мг/л.

- Имам приятелка французойка, която няма семейство в България. Би искала да дойде от Франция в България за няколко дни. Възможно ли е това?

- Не. Все още е в сила забраната за влизане в страната на граждани извън ЕС, както и на граждани на страни от ЕС, които идват от Франция, Италия, Испания, Великобритания, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург. Забраната не важи само за български граждани и членовете на техните семейства, медици, дипломати, транспортен персонал, гранични и сезонни работници. Тази заповед на министъра на здравеопазването беше издадена още на 6 април и държи сметка за тогавашното състояние на заразата в изброените страни. Оттогава тя е променяна на два пъти, но поправките засягат само частта за шофьорите на тежкотоварни автомобили.

- Шофьорите на тежкотоварни автомобили могат ли да пътуват свободно и да остават в България за няколко дни?

- Ако са граждани на държави извън ЕС, или са преминали през страните с много случаи на COVID-19, тези шофьори трябва да излязат от България в срок до 24 часа от влизането.

- Аз съм български гражданин и вече мога да се върна от Великобритания. Отменена ли е карантината?

- Не. Всички пристигащи, без значение от гражданството им, трябва да преминат 14-дневна карантина в България. Изключение се прави само за медиците и за членовете на официални делегации.

- Знам, че други страни имат график за отварянето на галерии, музеи и театри. Знаем ли кога ще бъдат отворени те в България?

- Не знаем. В България няма график за постепенно облекчаване на мерките, нито писмен план за това. Мерките отпадат в движение, а част от тях се ревизират от изпълнителната власт още в същия ден. В момента е известно само намерението на властите да отворят малките хотели от 13 май, когато ще изтече срокът на въведеното извънредно положение.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG