Връзки за достъпност

Извънредни новини

В желязната хватка на СССР. България и 10 държави осъдиха подмяната на историята


Декларацията е подписана от министрите на външните работи на 11 държави, включитено Екатерина Захариева
Декларацията е подписана от министрите на външните работи на 11 държави, включитено Екатерина Захариева

САЩ и 10 държави от Източна Европа, включително България, осъдиха „тъжния опит да се подправи историята“ около събитията, които „доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат“.

В декларацията не се споменава името на държава, която се опитва да „изкриви историческите събития“, но от текста става ясно, че тя е насочена срещу подмяната на фактите що се отнася до налагането на комунистически режими в страните от Източна Европа с активната подкрепа на Москва и превръщането на държавите в сателити на СССР.

„Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол“, се казва в декларацията.

Тя е подписана от министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ, става ясно от съобщение на сайта на българското Министерство на външните работи (МВнР).

„Ние бихме искали да припомним на всички членове на международната общност, че дълготрайни международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми, включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави“, се казва още в текста.

Подписалите декларацията се обединяват около важността на събития като Унгарската революция от 1956 г., създаването и дейността на „Харта 77“, движението „Солидарност“, протестите, добили популярност като Балтийския път, падането на комунистическите режими в Източна Европа през 1989 г. и сгромолясването на Берлинската стена като „събития, които решително допринесоха за възстановяването на свободата и демокрацията в Европа.“

„В продължение на много десетилетия мнозина европейци от централната и източната части на континента жертваха живота си, устремени към свободата, докато милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, бяха подлагани на мъчения и насилствено разселване. Обществата зад Желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта“, се казва още в декларацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG