Връзки за достъпност

Извънредни новини

Банкси и медицинската сестра. Как истинският герой на новото поколение се превръща в приказка


Новият герой: медицинската сестра. Картината на Банкси се появи на 6 май върху болницата в Сауптхемптън.
Новият герой: медицинската сестра. Картината на Банкси се появи на 6 май върху болницата в Сауптхемптън.

Едно дете си играе с кукла с бяла престилка, маска на устата и червен кръст на гърдите. Вдигната е нависоко, сякаш лети. Май има и някакъв плащ, който се вее зад гърба на куклата. До детето има кошче за боклук, в което са захвърлени куклите на Батман и Спайдърмен. Край на описанието.

Това е картина на художника Банкси. В сряда сутринта е открита на стената на болницата в британския град Сауптхемптън. Посланието е ясно: днешните герои са истински, а не измислени, и това са медицинските сестри.

Банкси е абсолютна легенда и картините му обикалят света буквално за секунди. Затова е ясно, че тази рисунка - или поне идеята в нея - ще има дълъг живот във филми и книги, фанелки, чаши и всякакъв вид сувенири.

Децата, които са на възрастта на нарисуваното от Банкси момче, живеят със страха от COVID-19, дори и невинаги да разбират какво точно представлява тази опасност. Семействата им, медиите и социалните мрежи единодушно са оформили образа на героите от първа линия. Децата вече искат да стават лекари или медицински сестри, да бъдат и те борци с някаква сериозна опасност. Наскоро излезе и първата книга за деца, която разказва за лекар-герой - това е китайският доктор Ли, който пръв обяви, че се е натъкнал на неизвестен и много агресивен коронавирус. Книгата е вече преведена на 50 езика, сред които и български.

Рисунката на Банкси просто фиксира една нова реалност, в която героите са истински и живеят на съседната улица, но имат всички характеристики на приказния победител.

Банкси е псевдоним на неизвестен уличен артист, чиито първи графити се появяват в края на 90-те години. Известно е, че е роден в британския град Бристол някъде през 70-те. Бил е описван от един единствен журналист, който твърди, че го е виждал, но това твърдение така и не добива статута на нещо безспорно.

Има хора, които не го обичат и слагат думата художник по негов адрес в кавички. Твърдят, че това е подигравка с добрия вкус и истинското изкуство.

Но за милиони други Банкси е другото име на техните собствени мисли. Ето пример: момиче с качулка стреля с прашка, а излиза, че е изстреляло червени цветя. Картината, нарисувана със спрей за графити, се появи за св. Валентин през 2019 г. Беше нарисувана върху калкана на жилищна сграда в Бристол. Много хора разпознаха в нея посланието, че новото поколение не е толкова окаяно и бездуховно, колкото елитите се опитват да го представят.

Банкси рисува предимно по улиците, той се смята за част от градската среда. Рисунките му са краткотрайни, но остават добре запомнени. Те също са и разпознаваеми, защото авторът следва един и същи стил.

Сред най-прочутите му произведения са момичето, което се спуска по водосточна тръба като по пързалка и в летежа си пуска сапунени мехури.

Или друго момиче, което пуска от ръцете си червен балон с формата на сърце - то беше нарисувано на стена в Лондон. През 2017 г. англичаните избраха картината за най-любимото им произведение на изкуството.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG