Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЕМ избра Бетина Жотева за свой председател


Бетина Жотева

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Бетина Жотева за свой председател. Решението тя да оглави медийния регулатор е взето с три гласа, включително собствения ѝ, съобщи „Дневник“.

В подкрепа на назначаването ѝ са гласували и сегашният председател на СЕМ София Владимирова (парламентарна квота, предложена от ГЕРБ) и Галина Георгиева (ГЕРБ). Ивелина Димитрова (президентската квота, посочена от Румен Радев) и Розита Еленова (парламентарна квота, Български демократичен център на Христо Ковачки), са гласували „въздържал се“.

„Предстои тежка година, защото има избори. Предстои много важна година за медийния сектор, защото ще има нов закон заради директивата (за аудиовизуалните медийни услуги, чиито нови разпоредби предстои да бъдат въведени в българското законодателство – б.р.). И предстои изключително важна година ние да покажем на света, че медийната регулация в България е независима и е много важна“, каза Жотева, цитирана от БНР.

Тя ще встъпи в длъжност на 9 май, когато изтича мандатът на София Владимирова. Председателят на медийния регулатор се избира за срок от една година и може да заема поста за най-много три мандата.

Бетина Жотева беше назначена за член на СЕМ през 2016 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев. По-рано тя беше говорител на Министерството на външните работи, а преди това работеше в администрациите на няколко правителства - през 2014 г. е част от политическия кабинет на служебния вицепремиер Екатерина Захариева, била е директор на Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите по времето на Симеон Дянков, а преди това на същата дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката в служебното правителство през 2013 г.

Професионалният ѝ опит започва в БНТ през 1990 г., по-късно е била кореспондент на в. „Труд“ в Брюксел. От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на България в Европейския съюз.

Като член на медийния регулатор името ѝ беше замесено в скандал, след като журналистката Къдринка Къдринова я обвини в заплаха. Тогава Къдинова каза на заседание на медийната комисия в парламента, че има информация, че Жотева е казала пред поланици, че външният министър Екатерина Захариева е за закриването на радио „България“ – международната радиостанция на БНР.

От запис се разбра, че Жотева ѝ е казала по-късно в разговор „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става“. Тогава Жотева призна, че го е казала, но определи думите на Къдринова като фалшива новина и активно мероприятие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG