Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Само теб да стигне ножът”. Пуси Райът в пънк защита на жените


Надежда Толоконникова, една от създателките на Пуси Райът
Надежда Толоконникова, една от създателките на Пуси Райът

Нож наточих аз за теб

Плача на балкона

Рибките ще храниш ти

Ще те коля ще те бия

Само аз ще съм на ход

Ще те коля ще те бия

Колко мъка в таз мечта

Само теб да стигне ножът

Откъс от текста на новия сингъл на Пуси Райът

Превод от руски: Татяна Ваксберг


Новият сингъл на пънк групата Пуси Райът е посветен на жените, жертви на домашно насилие. Миниалбумът съдържа песните “Нож” и “Тя”. И двете описват безсилието на жените, унижението, което те изпитват, когато се озовават насаме с насилието и насилника. Безумието е в самотата на цялото преживяване, казва Надежда Толоконникова от Пуси Райът, която е една от авторите на текста. Пред Радио Свобода тя добавя: “През цялото време жената се чувства виновна. А когато най-после се измъква от всичко това, й се иска да крещи за всичко, което е преживяла. За да може и други час по-скоро да разпознаят токсичните си партньори или приятели и да избягат от тях. От любов към себе си и към живота си. В моя случай стана така, че мен само се опитваха да ме задържат вкъщи, чупиха ми лаптопа, късаха ми документите и дрехите, къртиха стените. Но в други случаи това насилие може да се прехвърли върху вас самата.”

Текстът е писан заедно с музиканта и продуцента Витя Исаев. Клипът е анимация, в която има само една героиня – анонимна певица. Тя е облечена в дреха с неприличен надпис на гърдите, определящ женски полов орган. Прекалено късата пола е с православни кръстове по нея. Клипът може да бъде гледан тук.

Три от участничките в руската пънк група Пуси Райът бяха арестувани през 2012 г по обвинение в хулиганство, мотивирано от религиозна вражда, заради това, че пяха и танцуваха зад олтара в Храма на Христос Спасителя в Москва. Две от участничките бяха осъдени на две години в колония със строг режим. По-късно те спечелиха дело в съда в Страсбург срещу Русия. Държавата им изплати присъденото обезщетение през декември 2019 г.

Днес Пуси Райът е име на движение, а не на пънк група. Ето какво казва пред Радио Свобода най-познатото лице на групата Надежда Толоконникова: “Ние започнахме Пуси Райът като движение (…) към времето на нашия арест по цял свят се появиха групи, наричащи се Пуси Райът. Не знам за колко души става дума. (…) Периодично получавам съобщения в социалните мрежи за една или друга проява на движението – най-често това са театрални представления или концерти. От участниците, които познавам, на първо място става дума за Маша Альохина (втората осъдена за танците в московската църква – б.р.) и за нейния театрален проект Райът Дейс, в който участват и други хора от първите дни на Пуси Райът. Когато започвахме, просто казвахме на приятелите си: хора, трябва да ни помогнете веднага да запишем няколко китарни рифа. Някои от тях сега са в проекта на Маша”.

Песните от новия миниалбум се изпълняват от Надежда Толоконникова, но името върху сингъла все така е Пуси Райът.

Запитана дали нейните нови песни в защита на жените няма да се схванат като призив към насилие, след като и в двете песни накрая жената убива своя насилник, Толоконникова казва, че сингълът е построен върху контраста между грубия текст и нежната музика. И описва безсилието на пострадалите жени да убедят света, че наистина им се е случило нещо ужасно. “Статистиката ни изглежда като нкакви сухи числа, докато историята не засегне някого, когото обичаме. Тогава преставаме да мислим, че ни разказват небивалици. Мисля, че трябва да се вслушаме в историите на реалните жертви на домашно насилие и да разберем, че това са хора като нас, само че с по-малко късмет от нашия. За разлика от тези, които не вярват, че има проблем просто защото не им се е случвало на тях самите, те са се сблъскали с това, а за някои са стигнали и до инвалидност – като Маргарита Грачова, на която мъжът й от ревност й отряза ръцете”.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG