Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на спецпрокуратурата подаде оставка


Димитър Петров
Димитър Петров

Ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров изненадващо подаде оставка, съобщи БНР. За нея медиите научиха на онлайн заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда. Кадровиците уважиха молбата и преназначиха Петров за редови спецобвинител.

Временно на негово място е назначен Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи пред членовете на ВСС, че има проблем, който пречи на Петров да се концентрира върху дейността си като ръководител, без да я уточнява.

В спецпрокуратурата рискът бил по-голям, а прокурорите - атакувани от кръгове, свързани с обвиняеми, от политици и от медии, което според главния прокурор водело до амортизация, каза Гешев.

Иван Гешев беше титуляр начело на спецпрокуратурата преди да стане заместник на Сотир Цацаров, а Димитър Петров го наследи. Той беше единствен кандидат за поста и ВСС го избра единодушно. Той остана на поста по-малко от десет месеца. Преди да седне в креслото на ръководител, Петров беше заместник на Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG