Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йордан Цонев от ДПС оглави комисията за контрол нa разходите заради COVID-19


Йордан Цонев
Йордан Цонев

Парламентът избра Йордан Цонев от ДПС да оглави новосъздадената анкетна комисия, която да събира и огласява информация за размера и начините на изразходване на средствата за противодействие на разпространението на коронавируса в България.

Новината идва след два месеца извънредно положение, което доведе до затварянето на музеи, театри, кина, хотели, заведения и магазини в големи търговски центрове, с изключение на супермаркетите и аптеките. Щетите, които бизнесът понесе, доведе до правителствената инициатива да подпомогне икономиката с различни мерки, някои от които са финансирани от ЕС.

Създаването на комисия, която да контролира разходването на средствата, беше предложено от БСП. Левицата лансира за неин председател вицепремиера и икономически министър от кабинета "Виденов" Румен Гечев. Нито една друга парламентарна група обаче не подкрепи номинацията му и така се стигна до избора на Цонев, който получи подкрепата на ГЕРБ.

С това управляващите частично удовлетвориха желанието на социалистите комисията да бъде оглавена от представител на опозицията, избягвайки варианта той да е излъчен от левицата. Именно този въпрос предизвика най-сериозни спорове в пленарната зала.

Членове на анкетната комисия, която ще контролира харчовете на правителството за борба с последиците от COVID-19, ще бъдат Евгения Ангелова и Мария Илиева от ГЕРБ, Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, Борис Ячев и Калин Поповски от "Обединени патриоти", Пламен Христов и Дора Христова от "Воля".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG