Връзки за достъпност

Извънредни новини

Финансовото министерство предлага създаването на държавни бензиностанции


Финансовото министерство предложи държавни бензиностанции

Министерството на финансите предлага създаването на предприятие „Държавна петролна компания“, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за петролни продукти, съобщи ведомството в съолщение до медиите. Предприятието трябва да бъде с принципал министъра на икономиката и да изгради верига бензиностанции в цялата страна.

Като аргумент за създаването на държавната петролна компания от Министерството на финансите посочват необходимост от оптимизиране на управлението на задължителните резерви и предлагане горива на „максимално ниски цени“.

„С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда“, се посочва в прессъобщението.

Икономическият министър Емил Караниколов заяви, че "това е съвсем прясно предложение и го разработваме в момента".

Той обясни необходимостта от създаването на държавните бензиностанции с европейски директиви за поддържане на държавен резерв, като "целта е да се свали напрежението за цената и качеството на горивата".

Лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители, се казва още в съобщението.

В момента бизнесът на дребно с горива се държи основно от големите вериги бензиностанции, а с най-голям дял е компанията „Лукойл“, припомня „Медиапул“. Преди седмица парламентът задължи компанията да отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението, което започва от рафинерията в Бургас и завършва в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG