Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още двама души осъдиха прокуратурата за бавно разследване на Възродителния процес


Мюсюлмани по време на молитва в джамията в гр. Бенковски. В района на Бенковски през декември 1984 г. се състоят едни от най-ожесточените сблъсъци на български турци с армията и милицията. Снимката е от 2017 г.

Още две жертви на Възродителния процес осъдиха прокуратурата на по 30 000 лв. обезщетение, защото не успява да приключи разследването в разумен срок и то продължава вече 28 години. Това съобщи сайтът за правни новини Lex.bg.

Следствието срещу виновните за насилствената асимилация на турското малцинство в България беше образувано през 1990 г., но оттогава държавното обвинение не успява да го вкара в съдебна зала.

Пострадалите от така наречения възродителен процес започнаха да завеждат индивидуални искове срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) заради нарушеното им право на разглеждане на делото в разумен срок.

По-рано тази година Софийският градски съд (СГС) присъжда обезщетение от 30 000 лв. на бившия учител в село Горно Прахово Мюмюн Чолак. През 1985 г. той е бил уволнен от училището заради несъгласие с принудителната смяна на имената на българските мюсюлмани, а след това е пратен за две години в лагерите в Белене и Бобов дол, после е изселен в Кочериново, а накрая и в Турция, заедно с цялото му семейство.

Според разглеждащия делото съдия Радост Бошнакова делото е с фактическа, но не и с правна сложност и няма как да бъде оправдано забавяне от почти 30 години, което да надхвърли с 12 години абсолютната давност.

В началото на 2020 г. СГС е осъдил прокуратура да плати обезщетение от 30 000 лв. и на Ремзи Бекиров, който през 1985 г. в Бургас е бил арестуван и обвинен за „изразено несъгласие и неодобрение“ с Възродителния процес и насилствената смяна на имената на българските турци. За него тогава е била издадена заповед да бъде пратен за 3 години в Белене и в Бойчиновци.

И в този случай прокуратурата настоява, че делото е с разумна продължителност заради фактическата и правна сложност, но съдия Маргарита Апостолова е категорична, че забавяне от 28 години е равнозначно на отказ от правосъдие.

До момента на първа инстанция са приключили 4 дела на пострадали, които искат обезщетения заради проточилото се разследване на Възродителния процес и във всяко едно от тях съдиите са категорични, че няма основателна причина да се търсят и разпитат абсолютно всички жертви, както са настоявали военните обвинители. Достатъчно е да са установят имена, за да могат да бъдат уведомени в бъдещ процес и да потърсят правата си, смятат съдиите.

"Възродителен процес" се нарича петгодишен период през 80-те години, по време на който турското малцинство е подложено на насилствена асимилация от българското правителство. В началото на прехода след 89 година по това дело бяха последователно привлечени като обвиняеми комунистическите функционери Тодор Живков, Петър Младенов, Пенчо Кубадински, Димитър Стоянов и Георги Атанасов. Към днешна дата от всички тях жив е само комунистическият премиер Георги Атанасов, припомня сайтът Desebg.com.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

На машина или на хартия. Как е по-сигурно да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
XS
SM
MD
LG