Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът на ЕС нареди на Унгария да освободи бежанци, задържани на границата


Унгарският министър-председател Виктор Орбан дава реч през февруари 2020 г.
Унгарският министър-председател Виктор Орбан дава реч през февруари 2020 г.

Съдът на Европейският съюз постанови, че четирима бежанци, намиращи се в транзитна зона на границата между Унгария и Сърбия, са били фактически задържани и трябва да бъдат освободени незабавно, предаде "Ройтерс".

Съдът разгледа случая на двама афганистанци и двама иракчани, пристигнали в Унгария от Сърбия в края на 2018 и началото на 2019 г. Те са поискали убежище в граничната зона Рьоске на сръбско-унгарската граница. Техните молби за убежище обаче били отхвърлени в Унгария, която наредила да бъдат върнати в Сърбия. От там обаче отказали да ги приемат. Бежанците обжалвали решението на Унгария да ги върне в страните, от които произхождат.

"Условията в унгарската транзитна зона Рьоске са равносилни на лишаване от свобода, защото лицата не могат да я напуснат законно по своя воля в нито една посока", се казва в стоновището на съда. Следователно изпращането им в транзитната зона в Рьоске трябва да се окачестви като задържане, се казва в решението.

"Ако след съдебно разглеждане на законността на подобно задържане бъде установено, че засегнатите лица са били задържани неоснователно, съдът, който разглежда случая, трябва да ги освободи незабавно", допълва съдът на ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е един от най-големите противници на миграцията в Европа, беше избран за трети мандат през 2018 г. По време на пика на мигрантската криза през 2015 г. той построи ограда по цялата южна граница на Унгария, на практика затваряйки страната от тази посока. Унгария се беше превърнала в транзитна държава за хиляди мигранти, които пътуваха от Балканския полуостров към западна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG