Връзки за достъпност

Извънредни новини

Споделена отговорност между родители и учители. В петък отварят детските градини и яслите


Детските градини и яслите започват работа от 22 май, съобщиха на съвсместна пресконференция във вторник министрите на здравеопазването и образованието Кирил Ананиев и Красимир Вълчев. Целта на отварянето е да се помогне на родителите, които нямат възможност да се грижат за децата си вкъщи.

И Ананиев, и Вълчев обаче призоваха семействата да не пускат децата си на градина, ако може някой да остане с тях у дома. Причината е, че опасността от зараза с коронавируса не е преминала.

Двамата министри апелираха също да се търсят и други варианти за отглеждане на децата, особено в случаите, когато те живеят заедно с хора над 60 години. "А ако няма алтернатива, поне да не се ползва градски транспорт", обясниха министрите.

Споделена отговорност

"Трябва да има споделена отговорност между родителите и учителите. Не може да се направи такъв филтър, който да гарантира, че нито едно дете няма да влезе в детската градина със симптоми. Затова е много важно и родителите да приемат своята част от отговорността", каза Вълчев.

Ще има сериозен медицински контрол при отварянето на детските градини и ясли, допълни Ананиев. На първия ден на всяко дете ще му бъде измервана температурата, а през следващите дни ще бъде мерена температура само на деца със симптоми. Ще се взимат мерки за физическа дистанция между персонала и родителите, за да не се допусне заразяване при близко разстояние.

Без изследвания, но с декларация

Няма да се изисква на детето да са направени микробиологични изследвания или бележки за добро общо състояние от личния лекар. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с която декларират, че са запознати с всички мерки в детската градина и че по тяхно желание детето постъпва в градината или яслите.

Образователният министър поясни, че не се очаква да има дистанция вътре в групите в детските градини и яслите. Той добави, че се предприемат мерки за дистанция между групите, между самите учители и между учители и родители, но никой не може да очаква, че децата ще стоят постоянно на разстояние помежду си.

"Ние нямаме притеснение за децата и здравето им. Имаме притеснение повече за персонала, който работи там и за възможността децата да пренесат инфекция. Но когато това е под контрол рискът от това действие не е голям", поясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Сценарии за карантиниране

В случай на заразяване ще се следват вече съществуващи процедури за овладяване на избухнали инфекции в детските градини и яслите, поясни още той. По думите му много често в детските градини се въвежда карантина по повод на други заболявания като скарлатина, варицела, морбили и други. В зависимост от големината на заведението и организацията на групите ще се преценява дали да се затвори отделна група или цялото детско заведение. Възможно е под карантина да остане само една група, ако децата са били отделени от останалите, поясни той.

Министерството на образованието не очаква пълна посещаемост на детските градини и яслите след отварянето им. Очаква се групите да са от 10-11 деца, а в София и още някои от най-големите градове, бройката може да достигне до 18, допълни Вълчев. Според него това ще продължи само една седмица, до 1 юни, когато учениците от началните класове излизат във ваканция и заедно с по-малките си братя и сестри често заминават извън града.

Не е поставена горна граница за брой деца в група, а при струпване директорите ще търсят организационни решения. Ако не вали, по-голямата част от времето децата следва да прекарват навън, каза Красимир Вълчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG