Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кражбата на века". Молдова обвини олигарха Плахотнюк за кражбата на 1 млрд. долара


Владимир Плахотнюк
Владимир Плахотнюк

Прокуратурата в Молдова повдигна обвинения на олигарха Владимир Плахотнюк за ролята му в голямата банкова кражба, станала известна като "обира на века". Кишинев ще поиска от Вашингтон бизнесменът да бъде екстрадиран.

Главният прокурор Александру Стояногло съобщи, че Плахотнюк е обвинен за сформирането на организирана престъпна група за изнудване и измами. Веднага след като обвинението бъде преведено на английски език, Молдова ще поиска екстрадицията му от САЩ.

Бившият лидер на Демократическата партия избяга от Молдова през юни 2019 г. "Кражбата на века" е свързана с изчезването от най-големите банки в страната на повече от 1 милиард щатски долара или приблизително една осма от Брутния вътрешен продукт на Молдова между 2012 и 2014 г.

Скандалът хвърли в смут най-бедната държава в Европа и в крайна сметка принуди правителството да спаси три банки със спешен заем от 870 милиона долара.

Радио Свободна Европа информира през март, че Плахотнюк е в Съединените щати, където властите вече подготвят депортацията му заради издадена забрана за виза.

През януари държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че „корумпираните действия на Плахотнюк подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в Молдова“.

От офиса на главния прокурор на Молдова съобщиха, че обвиненията срещу Плахотнюк се базират на "неоспорими доказателства" от доклад на базираната в САЩ международна компания за разследвания "Крол".

От документите става ясно, че компании и лица, свързани с 28-годишния бизнесмен, са поели контрола над трите банки по време на скандала, в който парите са били прехвърляни в чужбина чрез съмнителни заеми, фиктивни фирми, размяна на активи и сделки с акционери.

Предполага се, че бизнесменът Илан Шор е отпускал големи заеми на своите компании през ноември 2014 г.. Това показват данните от доклада, който изтече публично и беше публикуван от опозиционен депутат.

Шор, за когото се предполага, че се намира в Израел, беше обвинен през 2016 г. и по-късно беше осъден за пране на пари и злопупотреби. През същата година бившият министър-председател Владимир Филат беше признат за виновен за вземане на подкуп във връзка с кражбата. Той беше освободен в началото на декември 2019 г., след като излежа три години от присъдата.

Според прокуратурата чрез Шор Плахотнюк е изтеглил 100 милиона долара от бившата държавна банка Banca de Economii. Впоследствие средствата са покрити от резервите на Националната банка за закупуване на застрахователната компания Asito, хотел, моден бизнес и частен самолет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG