Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наблюдение, изолация, тестване. Защо социалните домове бяха тежко засегнати от COVID-19 и какво да се направи


Домът за възрастни хора в Хасково, където беше извършено тестване на всички обитатели
Домът за възрастни хора в Хасково, където беше извършено тестване на всички обитатели

Периодично тестване на персонала, ежедневно следене на състоянието на обитателите, изолиране и тестване на всички съмнителни пациенти, а при установен случай - масово тестване на контактните. Това са част от насоките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) за контрол върху разпространението на COVID-19 в социалните домове.

"От първостепенно значение е бързото идентифициране, оценка и контрол на огнищата на COVID-19 в социалните домове, за да се защити това особено уязвимо население", се посочва в доклада на институцията.

Пандемията от COVID-19 засегна тежко социалните домове в много европейски държави и в САЩ. В Белгия и Франция около половината от смъртните случаи от заболяването са на обитатели на домове за възрастни хора. В Германия към 17 май делът им е 37%, се посочва в доклада. „В някои европейски държави делът на пациентите с COVID-19 в социалните домове, които са починали, надвишава 60% от всички докладвани смъртни случаи, което показва сериозното въздействие на пандемията върху тази част от населението.“

Социалните домове, за които се отнася докладът, включват не само домовете за възрастни хора, а и други социални институции, в които живеят хора от всякакви възрасти. Като цяло обитателите на тези домове са определени от Европейския център за контрол на заболяванията като рискова група.

Сред засегнатите домове за възрастни хора в България са този в Гара Орешец, където бяха регистирани и смъртни случаи, в Кула, в Благоевград и в Радомир.

Защо домовете бяха толкова тежко засегнати

В доклада са посочени причините социалните домове да са толкова тежко засегнати от COVID-19. Освен възрастта на обитателите и фактът, че голяма част от тях са с хронични заболявания, което е предпоставка за по-тежкото протичане на болестта, липсата на единна система за контрол и превенция на респираторните заболявания сред хората в социалните домове, както и недостатъчното тестване на служителите и обитателите на домовете са определени като основни рискови фактори.

„Друг фактор, който може да е допринесъл за разпространението на COVID-19 в и между социалните домове е свързан с членове на персонала, които работят, когато са заразени и имат или нямат симптоми. Други фактори, които допринасят за разпространението на инфекцията, може да са били работата на хора от персонала в повече от един социален дом, липсата на лични предпазни средства, липсата на подготовка, липсата на тестове и тестването само на хора със симптоми“, пише в доклада.

„Недостатъчната оценка и недостатъчното докладване на случаите на COVID-19 в социалните домове са често срещана характеристика на наблюдението на COVID-19 в Европа. Нарастващият брой на огнищата, които са свързани с висока смъртност, показва изискването за целенасочен подход за защита на уязвимите групи в такива условия“, се посочва още в доклада.

Какво да се направи

Затова Европейският център за контрол на заболяванията препоръчва да се възприеме специален подход към социалните домове.

Препоръчва се състоянието на обитателите на домовете да бъде следено ежедневно, като им се измерват температурата, пулса, съдържанието на кислород в кръвта и дихателната честота. Целта е да се открият рано потенциални случаи и да се започне тестване.

Хората, за които има съмнения, че са заразени, трябва да бъдат изолирани и тествани възможно най-скоро, като лабораториите следва да изследват приоритетно такива проби, препоръчват експертите. Освен това се препоръчва да се обмисли периодично тестване на всички служители в социалните домове (например веднъж седмично или веднъж на две седмици).

Когато бъде потвърден случай на COVID-19 при обитател на социален дом или при служите, се препоръчва да започне тестване на всички хора в дома, включително и тези без симптоми.

В доклада се посочва също, че обучението на персонала и предоставянето на информация за това как да се спазват хигиенните препоръки е от решаващо значение.

"Прилагането на локални и национални системи за мониторинг на COVID-19 и други респираторни вируси в социалните домове би помогнало за идентифициране на огнища по-рано, като по този начин ще намали разпространението в и между домовете. Ранното идентифициране на възможните случаи, бързото започване на тестове и уведомяване на съответните здравни органи, за да могат да проследят контактните лица, са ключови елементи за намаляване на размера на огнищата на COVID-19", пише в доклада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG