Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подполковник от НСО е обвинен като ръководител на група за поръчкови убийства


Говорителят на главния прокурор Сийка Милева
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Дългогодишен служител на НСО е обвинен за ръководител на престъпна група, свързана с миналогодишното убийство на бизнес дамата Станка Марангозова. Това стана ясно в четвъртък на пресконференция, дадена от говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

В началото на седмицата беше съобщено за провердена мащабна операция на сектор “убийства“ в СДВР и държавното обвинение. Бяха задържани трима души. В четвъртък стана ясно, че един от тях е действащият служител на НСО, за когото се смята, че е ръководил групата.

По време на брифинга прокурор Милева не назова служителят на НСО по име. Стана ясно обаче, че държавният охранител е с чин "подполковник". От думите ѝ се разбра, че той е имал логистични функции. Имал е отношение към охраната на масови мероприятия с участие на лица, контингент на НСО.

Експертизата на телефона е показала активна комуникация с действащи съдии, прокурори, бивши политици и министри, по думите на Милева - вероятно членуващи в обща Масонска ложа.

В дома му са намерени доказателства за поръчката, свързана със Станка Марангозова. Според данните, известни на обвинението, служителят на НСО е получил поръчката за убийството ѝ и у него е намерена бележка с името ѝ. Платената цена е 50 000 лева, която групата си e разделила. Държавният охранител е притежавал и техническо средство за подслушване.

У него са открити и номера на преписки по дела, уточни говорителят на главния прокурор. Затова ще се прави проверка и за престъплението "търговия с влияние", извършено от магистрати.

Заради присъствието на офицер в престъпната група разследването е поето от Военната прокуратура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG