Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисия в Сената наложи продължаване на разследването на работата на Байдън в Украйна


Джо Байдън е кандидатът на демократите за предстоящите президентски избори в САЩ, които трябва да се проведат през ноември
Джо Байдън е кандидатът на демократите за предстоящите президентски избори в САЩ, които трябва да се проведат през ноември

Доминираната от републиканците комисия за вътрешна сигурност на американския Сенат ще поднови разследването срещу сина на водещия кандидат на демократите за предстоящите президентски избори в САЩ Джо Байдън – Хънтър.

Членовете на комисията наредиха в сряда на американска компания да предостави документи за работата на Хънтър Байдън в Украйна.

Изтекла информация за телефонен разговор между украинския президент Володимир Зеленски и американския държавен глава Доналд Тръмп миналия август доведе до започване на процедура за импийчмънта на американския президент, която беше неуспешна. Демократите твърдяха, че Тръмп е притискал Зеленски да поднови разследване за корупция, водено в Украйна срещу Хънтър Байдън, който е бил член на управата на украинската газова компания „Бурисма“ (Burisma).

След гласуването в сряда лобистката фирма Blue Star Strategies, която е работила с "Бурисма" в Украйна е задължена да представи документи за работата на Хънтър Байдън като член на борда на „Бурисма“.

Според сенатора републиканец Рик Скот новите изслушвания ще позволят „да стигнем до истината за връзката на семейство Байдън с „Бурисма“ и „ще предоставят на Сената пълната картина“.

Демократите от своя страна обвиняват републиканците, че се опитват с разследването да помогнат за преизбирането на Тръмп на предстоящите избори през ноември. Това беше отречено от председателя на сенатската комисия Рон Джонсън, който заяви, че членовете й не желят да повлияват предизборната кампания.

Сенаторът от Демократическата партия Хари Питърс предупреди, че разследването "рискува да увеличи усилията на нашите чужди противници да се намесят в изборите през 2020 г."

Говорителят на кампанията на Байдън Андрю Бейтс заяви, че председателят на сенатската комисия Рон Джонсън „е изпълнил политическа поръчка“ за Тръмп.

Американският президент Тръмп твърди, че бившият вицепрезидент на Барак Обама – Джо Байдън, е използвал положението си между 2009 и 2017 г., за да окаже натиск върху украинското правителство да освободи генералния прокурор Виктор Шокин и така да прекрати разследване срещу газовата компания „Бурисма“.

Предизборната кампания мина на заден план заради развоя на епидемията от коронавирус в САЩ. В момента в Щатите са регистрирани една трета от всички регистрирани случаи на инфекция и почти една четвърт от починалите от началото на пандемията в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG