Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тексаският републиканец Джон Ратклиф оглави американското разузнаване


Джон Ратклиф
Джон Ратклиф

Сенатът на САЩ одобри избора на тексаския републиканец Джон Ратклиф за директор на американското разузнаване. Той ще замени на поста досегашния изпълняващ тази длъжност Ричард Гренел, който се очаква да се присъедини към предизборния щаб на президента Доналд Тръмп.

Номинацията на Ратклиф беше одобрена с 49 гласа от републиканците срещу 44 от демократите. Той е член на Камарата на представителите на САЩ и за първи път беше избран за поста от Тръмп още миналата година, но се оттегли, след като някои републиканци се усъмниха в опита му. Американският президент обаче го номинира отново през февруари и този път Ратклиф успя да събере необходимата му подкрепа.

По време на изслушването си той заяви, че според него Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г. – теза, която често е отхвърляна от Тръмп. По този повод Ратклиф декларира, че би информирал президента за заключения на разузнавателната общност, дори ако знае, че той не е съгласен с тях и може да го уволни.

Републиканецът е член на комисиите по разузнаване, съдебна система и етика на Камарата и беше част от екипа със съветници на Тръмп по време на неуспешната процедура по импийчмънт миналата есен. Ратликф активно участваше и в разпита на бившия специалния прокурор Робърт Мълър миналото лято, когато той свидетелства за разследването си за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.

Директорът на националното разузнаване на САЩ координира дейностите на 17 американски разузнавателни служби, включително ЦРУ и ФБР, както и специализираните разузнавателни отдели на Държавния департамент, Пентагона, Министерството на финансите, Министерството на енергетиката и други агенции. Този пост съществува от 2004 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG