Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ се оттеглят от договора "Открито небе", но остават в споразумението с Русия за ядрено оръжие


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора "Открито небе", позволяващ невъоръжени полети с цел наблюдение на движенията на военни части и мерките за ограничаване на въоръженията на подписалите го страни.

Вашингтон посочва като причина за това решение многократните нарушения от страна на Русия на споразумението, което е в сила от 18 години и включва общо 35 държави, включително България.

Това е поредният ход на Белия дом в посока оттегляне от основни международни договорености, след като САЩ вече излязоха от ядреното споразумение с Иран и от договора за ядрени сили със среден обсег на действие с Русия.

Междувременно официални представители на Вашингтон увериха, че страната няма да напуска START, друго основно споразумение с Москва за ядрените оръжия. То изтича през следващата година и Русия вече се съгласи да бъде удължено, но досегашната позиция на САЩ беше, че настояват за нов договор, в който да се включи и Китай.

Тръмп очаква преговори с Москва

Американският държавен секретар Майк Помпео изпрати официално уведомление на останалите 34 страни, подписали „Открито небе“, че страната му ще се оттегли след шест месеца, но може да преразгледа решението си, ако Русия започне стриктно да спазва договора.

Президентът Тръмп също коментира, че администрацията му е готова да преговаря с Москва, отбелязвайки, че „в последно време сме в много добри отношения с Русия“. По думите му той очаква между двете страни да бъде постигнато ново споразумени вследствие на информацията за оттеглянето на САЩ от „Открито небе“.

Според говорителя на Пентагона Джонатан Хофман Русия „постоянно и явно нарушава задълженията си по договора и го прилага по начин, който заплашва САЩ, както и нашите съюзници и партньори“. Преди ден НАТО потвърди, че самолети на Румъния, България и Турция са били вдигнати във въздуха заради руска активност в близост до въздушното пространство на Алианса.

„Не ми е известно да сме получавали някакво официално уведомление“, заяви руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от ТАСС. По думите му това решение на американците ще навреди на системата на военна сигурност в Европа.

„Това не е двустранно, а многостранно споразумение. Едно толкова внезапно решение ще засегне интересите на всички участници без изключение“ добави Грушко, цитиран от Франс прес.

Ново споразумение START

Междувременно съветникът по национална сигурност на Тръмп – Робърт О'Брайън, обяви, че се очаква американският президент да поиска удължаване на споразумението за ядрено оръжие с Русия START.

То беше подписано през 2010 г. и ограничава броя на бойните глави и системите за доставка в арсеналите на всяка страна. Освен това включва строги разпоредби за проверки на място, които поддръжниците на договора са посочили като един от основните аргументи за неговото удължаване.

На въпрос на Fox News дали САЩ ще се оттеглят от START, О‘Брайън отрече: „Ще започнем добросъвестни преговори с руснаците за контрол на ядрените оръжия.“

По време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин на 7 май Тръмп заяви, че страната му е ангажирана с поддържането на „ефективен контрол върху оръжията, който включва не само Русия, но и Китай“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG