Връзки за достъпност

Извънредни новини

С 20 цента и футболна топка. Кенеди Одеде, който обясни COVID-19 на най-бедните в Африка


Кенеди Одеде
Кенеди Одеде

Сега го виждате в костюм, но той е роден в Кибера - най-голямото гето за бедни в Кения и в цяла Африка. Това е място, в което половин милион души живеят в къщи от картон и ламарина, носят вода от километри и отрастват с миризмата на сметище.

Днес Кенеди Одеде е най-известният човек в Кибера. Първо, защото осигурява най-много работни места. Второ, защото неговата неправителствена организация SHOFCO е сред единиците, които работят на място по време на пандемията. Наскоро се навършиха два месеца от тази ежедневна работа и ето резултата: близо 200 хиляди прегледани за симптоми жители, над 600 организирани доброволци, които обясняват рисковете от COVID-19 и мерките срещу това, над 220 места за миене на ръце със сапун, 47 тоалетни. И най-важното: близо 1 млн. и 600 хил. литра чиста вода, осигурена безплатно. И да, хората следват съветите. Поне повечето от тях.

Ако всичко това го беше въвело правителството, нямаше да проработи, защото тук никой не вярва на правителството, написа "Ройтерс" през март 2020. Ключът към доверието в Одеде е фактът, че той е човек на общността. Колкото и статии в Ню Йорк таймс да напише в наши дни.

Кенеди Одеде е най-голямото от 8-те деца в семейството си. Разказва пред "Гардиан", че е отраснал с всички в едно помещение, а тоалетната е била една за около 50 домакинства.

На 10 години вече се е издържал сам, печелейки по 1 долар за 10-часов работен ден в един цех. Успял да спести 20 цента, с които купил футболна топка и си обещал да промени живота на хората. Последните две изречения са нещо като рекламна версия на неговата биография, публикувана навсякъде по точно този начин, но реалността надали е била далече от това. Той наистина създава SHOFCO на твърде млада възраст и започва да организира групи по взаимопомощ в общността.

Той среща бъдещата си жена, американка, през 2007 г. Заедно правят първото училище за момичета в Кибера, което днес вече осигурява униформи, храна и учебници за децата. По-нататък с подръчни средства SHOFCO построява подобие на надземен водопровод, организира курсове за помощници, с които създава безплатни медицински клиники, прави верига от интернет-кафета.

Без да е ходил на училище, той се преборва за пълна американска стипендия в един от големите университети и през 2012 г. се дипломира с отличие като социолог. Към този момент той е вече един от младите лидери, лансирани от Световния икономически форум, работи за комисията за образованието на ООН и е получил награда за най-перспективен млад предприемач. През 2014 вече е в листата на сп. Форбс на "30-имата най-добри под 30 години" - класация на изданието за социално предприемачество. Вестник Ню Йорк таймс го посочва като най-четен автор за книгата му, писана с неговата жена и партньорка Джесика Познер Одеде.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG