Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един болен от COVID-19 в България заразява само още един


Новорегистрираните случаи на COVID-19 в България през последното денонощие са 19. Това съобщи в неделя проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. От тях 11 са приети в болница.

Данните сочат, че излекуваните отново надвишават броя на новите случаи. Преборилите вируса са 32. На фона на малкото новозаразени се регистрират повече починали – 4 за изминалите 24 часа. Сред тях е и 31-годишен мъж от Ямбол.

"Изследвани са 886 проби. Знаете, правим през седмицата 1000-1500 проби на ден. Активните области по отношение на коронавирусната инфекция в момента са шест”, каза проф. Кантарджиев. От думите му стана ясно, че във Видин, където беше едно от огнищата на заразата, няма нови случаи.

Останалите области с новозаразени са Благоевград (3 случая), Търново (1 случай), Пазарджик, където бе открито огнище в завод за автомобилни части, са открити 5 случая, Сливен (2 случая), София и областта (4 случая), Ямбол (4 случая).

Към момента у нас са регистрирани общо 2427. Увеличението на дневна база е 0,8%

Според последните изчисления на щаба един болен заразява само още един. Т.нар. ефективно репродуктивно число е показател за силата на епидемията. В момента то е около 1. "За последната седмица остава около 1. Ако започне да намалява, това значи, че епидепията гасне. Засега продължава да е около 1. Времето на удвояването на случаите, което е много важен показател, е 35 дни и продължава да расте. Това значи, че забавяме увеличаването на броя на случаите", обясни Кантарджиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG