Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Както никога досега търсим надежда в нашите учени". България отбеляза 24 май виртуално


Без обичайните многолюдни шествия протича Денят на славянската писменост и култура тази година. Причината е пандемията от коронавирус, заради която масовите събития са отменени.

Денят на Светите братя Кирил и Методий е отбелязван като църковен празник още през XI век, а като Ден на просветата е честван за първи път през 1851 г. в Пловдив. В наши дни на кирилица пишат българи, сърби, черногорци, руснаци, украинци, белоруси и монголци.

Заради коронавируса обаче през 2020 г. празникът премина в отсъствието на традиционните многолюдни шествия на учители и ученици, съпроводени от тържествена музика.

Церемониите включват единично поднасяне на венци в София, в църквите в страната се отслужват молебени, в някои градове успехите в областта на просветата се отчитат виртуално. Политиците, които обичайно се включват в шествието по повод 24 май в столицата тази година разпространиха или писмени поздравления, или записани по-рано видеообръщения.

Като никога досега”

В клип, заснет пред националната библиотека, председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза: “Напред, науката е слънце, което в душите грей! Напред, народността не пада там, дето знанието живей! На днешния 24 май тези думи от любимия химн са още по-близки до сърцата ни”. Според нея “както никога досега, търсим отговори и надежда в нашите учени. Както никога досега, техните анализи и прогнози са във фокуса на вниманието ни. Затова искам да поздравя на днешния празник българските храмове на знанието и техните жреци“, казва Караянчева.

В обръщението на министъра на образованието Красимир Вълчев пък се казва, че “24 май е дата, която няма нужда от доказателства за мястото си в историята”. “Тя събира в себе си минало и настояще, за да проправи път към общото ни бъдеще”, допълва министърът.

“Празнуваме езика и писмеността си, образованието и културата, които ни изграждат като личности и ни определят като народ. Това е денят, в който се гордеем, но и почитаме и благодарим. Почитаме нашите просветители, признателни сме на учителите, преподавателите, учените, културните дейци и писателите. Днес празникът се върна към своята същност - да ни преведе през трудност”, заявява в своето обръщение Вълчев.

Плесента на невежеството”

Прессекретариатът на президента разпространи поздравленията на държавния глава Румен Радев по случай празника. “Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината”, се казва в обръщението на президента.

“Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието. България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание”, допълва Радев. По-късно той поднесе цветя пред паметника на братята Св. Св. Кирил и Методий.

Водещ приоритет остава образованието”

Също в писмено обръщение министър-председателят Бойко Борисов честити празника и пое ангажимент, че “водещ приоритет остава и занапред образованиетто”.

“Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! С чувство на национална гордост се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий, благодарение на което днес се изразяваме свободно на родния ни език и сме съхранили духовната си идентичност като народ и държава”, казва премиерът.

“С дълбоко уважение и благодарност се обръщам към всички, които като достойни техни последователи, продължават и в настоящето да работят всеотдайно за развитието на просветата и културата в България. Поздравявам сърдечно българските учители и им пожелавам да бъдат здрави и да се гордеят с успехите на своите ученици. Бъдете сигурни, че за нас водещ приоритет остава и занапред образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата”, допълва Борисов.

По-късно премиерът, заедно с министрите на образованието и финансите, както и с кмета на Пазарджик бяха на обиколка в Пазарджик. Там също честитиха празника.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG