Връзки за достъпност

Извънредни новини

Генка Шикерова получи голямата награда за разследваща журналистика "Радостина Константинова"


Журнaлиcткaтa Гeнкa Шикeрoвa cпeчeли гoлямaтa нaгрaдa на фондация “Радостина Константинова” за разследването си “Война за трупове”.

Фoндaциятa прoвeдe зa дeвeти пoрeдeн път трaдициoнния cи кoнкурc за разследваща журналистика, кaтo зaрaди eпидeмиятa и извънрeдното положение пo изключeниe финaлът нe бeше нa 11 мaй - рoждeният дeн нa журналистката Рaдocтинa Кoнcтaнтинoвa, a нa прaзникa нa бългaрcкaтa културa.

Призьoритe бяхa oбявeни oт прeдceдaтeлката нa журитo Любa Ризoвa на 24 мaй.

Ocвeн Любa Ризoвa, в журито са още журналистите Cвeтлa Пeтрoвa, Cтoйкo Тoнeв, Вaлeрий Тoдoрoв, Къдринкa Къдринoвa, Дoбринa Чeшмeджиeвa, Михaил Вeшим, Ивaн Бaкaлoв и прoф. Милкo Пeтрoв.

Награда на името на Радостина Константинова тази година получи и Никoлaй Cтaйкoв от “Антикорупционния фонд” зa рaзcлeдвaнeтo си "Липcвaщитe имeнa oт дeлoтo КТБ". Отличена беше и Тeoдoрa Трифoнoвa oт бТВ зa пoрeдицaтa "Къщи бeз гocти".

Разследване, което не можа да види бял свят”

“Разследването на Генка Шикерова предизвика широка обществена реакция през изминалата 2019 година. Това беше разследване, което не можа да види бял свят в Нова телевизия. Генка напусна Нова телевизия и затова с подкрепата на Антикорупционен фонд, разследването бе заснето и показа как работят обществените поръчки”, каза Люба Ризова във видео, с което бяха обявени призьорите.

Генка Шикерова и Антикорупционният фонд публикуваха разследването си, според което в рамките на една година (между 2018 и 2019 г) от Българската агенция по безопасност на храните са изхрачени близо 30 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове. Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса, и то с мобилни инсинератори, чийто капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите.

Първоначално разследването е трябвало да бъде излъчено в Нова телевизия, но е било спряно. По-късно медията прекрати договора на Шикерова.

“Нямам обяснение защо материал, по който работих 3 месеца и беше готов за излъчване септември миналата година (2018 г. – бел. ред.), така и не видя бял свят”, каза Шикерова пред Свободна Европа при публикуването на “Война за трупове” миналата година.

Тогава журналистката разказа и круиозна, по нейните думи, ситуация, в която е изпаднала. Още докато работи за Нова телевизия и смята, че разследването й ще бъде излъчено, тя за пореден път търси позицията на агенцията по храните. Тогава от пресцентъра на БАБХ й съобщават, че няма да й дадат интервю, защото са получили официално писмо от Нова телевия, в което медията твърди, че не предвижда излъчването на подобен матераил.​

Делото КТБ и къщите без гости

Другите две награди, които присъди фондация “Радостина Константинова” са за разследването на Николай Стайков, с подкрепа на “Антикорупционния фонд”. То е озаглавено “Липсващите имена от делото КТБ”.

„Разследването ни повдига редица сериозни въпроси: за работата на прокуратурата, за банковата система, за връзки между политици, висши чиновници и представители на крупния бизнес”, обявиха при публикуването на една една от частите му от неправителствената организация.

В един от материалите си Стайков описва как в документацията по делото КТБ присъстват десетки документи – извън тези за кредитите на официалните медии на семейството на Делян Пеевски – които свързват депутата от ДПС с дейността на затворената банка.

С награда от фондация “Радостина Константинова” е отличена и журналистиката от бТВ Теодора Трифонова за нейните три серии “Къщи без гости”. В тях тя разследва получаването на евросредства за направата на малък бизнес за къщи за гости в България. “Но някои получили средствата – хора на високи обществени позиции, са усвоявали парите и сами са си ползвали къщите”, обобщи председателят на журито Люба Ризова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG