Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди се събраха на протест в Хонгконг срещу китайския закон за сигурността


Хиляди хора се събраха на антиправителствен протест в Хонконг, съобщиха в неделя световните агенции. По данни на “Ройтерс” полицията е използвала сълзотворен газ и водни струи, за да ги разпръсне. Демонстрацията беше в израз на недоволството срещу противоречивия закон за националната сигурност, предложен от Китай. Нормативният акт трябва да обхване автономната зона.

По-рано 200 изявени личности от 23 държави по света се обявиха срещу нормативния акт. И го определиха като атака срещу "автономията на града, върховенството на закона и основните свободи".

Предложеният законопроект има за цел формулира и забрани понятия като “държавна измяна”, диверсия и опити за насилствена смяна на властта. Той идва след месеци демонстрации за демокрация миналата година. Според протестиращите това законодателство слага край на “относителната независимост на града”.

По време на демонстрацията, по данни на “Ройтерс” са задържани над 120 души.

В същото време китайският външен министър Ван И настоя в Пекин предложеният закон да бъде “приложен без никакво забавяне”, допълва АФП.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео осъди действията на Китай, като ги нарече смъртна присъда за автономията, която Пекин обеща на територията. Помпео обяви, че Китай "едностранно и произволно налага на законодателството за национална сигурност на Хонконг".

"Ройтерс" подчертава, че действията на Пекин могат да доведат до санкции от страна на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG