Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цяла седмица новозаболелите от COVID-19 са по-малко от оздравелите


На седмична база за първи път от началото на епидемията от COVID-19 броят на излекуваните надвишава броя на новите случаи, регистрирани в България. Това стана ясно в понеделник сутрин по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

Само 6 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие. От новите заболели трима са в София, а по един регистриран има в Благоевград, Пловдив и Пазарджик. Те са открити, след като са направени 433 проби, съобщи секретарят на щаба доц. Димо Димов.

Четирима от новозаразените са приети в болница, където общо са 235 души. От тях 20 са в интензивно отделение. От новозаразените има и един лекар от столично лечебно заведение.

Новите случаи са по-малко от предходните дни. Направените тестове също намаляват, след като за 23 май бяха направени 886, а обикновено се правят по над 1000 на ден.

Излекуваните продължават да са повече от новите заразени. За последното денонощие в статистиката на преборилите коронавируса са влезли още 22-ма души. Така общо броят на излекуваните достигна 862-ма или 35% от всички 2433 случая на Covid-19 до момента. В България за първи път на седмична база оздравелите са повече от новорегистрираните за 24 часа.

За последното денонощие няма и починали болни от коронавирус, след като през предходните дни смъртните случаи се увеличаваха.

Общата смъртност от 9 март до към края на април тази година е съизмерима с тази от 2019 г. Наблюдава се 3% понижаване, обясни доц. Димов. "Въпреки тези оптимистични според нас данни за страната това все още не е устойчива тенденция. Надяваме се да се превърне в такава чрез методите на физическа дистанция, лична хигиена и дезинфекция", коментира още той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG