Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преди туристическия сезон. Европейските държави разхлабват противоепидемичните мерки


Плавното отпадане на ограниченията в Европа, наложени заради епидемията от COVID-19, продължава. Франция възобнови религиозните служби, а Унгария отвори южната си граница. Междувременно Белгия обяви, че при втора вълна от коронавируса, не предвижда затваряне на икономиката.

Наред с облекченията, които въвеждат, страните се опитват да организират и предстоящия туристически сезон в условията на коронавирус.

От понеделник, 25 май отварят заведенията в Гърция, свободен е достъпът до всички острови, фериботите работят. В страната засега ще работят само откритите части на ресторанти и кафенета. Масите са на определено разстояние, а сервитьорите задължително ще обслужват клиенти, екипирани с предпазни маски и ръкавици.

Междувременно преди дни бе разрешено пътуването и до гръцките острови. Фериботите работят при специални мерки. Пътниците са половината от капацитета на корабите, а билетите за тази седмица са продадени предварително, съобщават фериботните агенции. От началото на туристическия сезон, който започва на 15-ти юни, ще се увеличи броят на фериботите по натоварените направления. За всички пътници е задължително носенето на маска.

Здравното министерство на Испания пък одобри правилата за посещение на плажовете, до които от понделник достъпът ще бъде свободен. Броят на почиващите трябва да бъде ограничен, а шезлонгите и другите плажни принадлежности - дезинфекцирани.

Когато хората се разхождат край морето, трябва да се спазва разстояние между тях от два метра, отбелязва БНР.

Министерството отделно заявява, че “няма научна информация за способността на коронавируса да остане активен в солената морска вода“. Препоръчва се пясъкът ежедневно да се почиства, но неговата “дезинфекция“ не е необходима, тъй като комбинираното действие на морската вода, слънчевите лъчи и високата температура успешно елиминират опасните патогени.

Друга европейска държава – Австрия, пък също ще се опита да привлече повече чужди туристи през лятото, а запазената марка на правителството ще са тестовете на работещите в сектора в страната. Изследванията започват от 29 май, е масовото тестване на заетите в туризма.

Амбицията на правителството по думите на канцлера Себастиан Курц е всички туристи, които са на почивка в Австрия, да не се чувстват застрашени от зараза с Covid-19.

Разходите за тестовете на заетите в туризма ще бъдат поети от държавата. Първоначално ще бъдат изследвани хората в пряк контакт с туристите, след което и другите служители в сектора. В случай на положителна проба съответното лице ще бъде поставено под домашна карантина, а компанията ще продължи дейността си. По думите на канцлера тестовете ще са "запазената марка" на австрийският туризъм, защото почти няма държави по света с подобна практика.

Междувременно Франция също разхлабва мерки, част от които преди планираното. В страната бе взето решение за възобновяване на религиозните служби. Религиозните лидери приветстваха решението, но заявиха, че ще имат нужда от време да приложат правилата за сигурност.

За да предотвратят разпространението на вируса, посетителите на френските храмове ще бъдат задължени да носят маски, да измиват ръцете си при влизане в храма и да спазват дистанция от поне един метър един от друг.

Френското правителство забрани провеждането на религиозни церемонии до 2 юни като. Държавният съвет обаче, който е най-висшата административна инстанция във Франция, отмени забраната и правителството публикува днес указ, с който разрешава възобновяването на службите.

Междувременно от Белгия пък дойде съобщението, че при втора вълна на COVID-19 страната няма да се връща към строгите мерки. “Първи карантинни мерки се погрижиха за ситуацията, в която се оказахме. Обстоятелствата бяха извънредни, но не и като тези в Италия и Испания“, каза вътрешният министър Питер де Крем, цитиран от Ройтерс.

И допълни, че ако има втора вълна, ситуацията ще бъде различна – тестове и проследяване: “Но смятам, че можем да изключим връщане към строгите мерки“. Белгия е сред тежко засегнатите европейски страни с 57 092 случая на COVID-19 и 9280 жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG