Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обида за жертвите". Без санкция за архитекта на Брекзит, който наруши карантината


Доминик Къмингс е смятан за архитект на кампанията за Брекзит от 2016 г. и дясна ръка на премиера Борис Джонсън.
Доминик Къмингс е смятан за архитект на кампанията за Брекзит от 2016 г. и дясна ръка на премиера Борис Джонсън.

Нарушаването на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 от съветника на британския премиер Доминик Къмингс ще остане без последствия. Министър-председателят Борис Джонсън отказа да наложи наказание на Къмингс, смятан за "мозъка зад Бракзит", за това че е пропътувал над 400 километра до дома на родителите си в нарушение на противоепидемичните мерки.

От "Даунинг стрийт" 10 обасниха действията на съветника с желанието му да се увери, че 4-годишният му син ще получи адекватни грижи от роднините, в случай че се зарази.

"Мисля, че е следвал инстинкта на всеки баща и на всеки родител и не го виня за това. Въпреки че имаше много други обвинения за случилото се, докато е бил в самоизолация и след това, някои откровено неверни, вярвам, че е действал отговорно, законно и почтено", коментира британският премиер Борис Джонсън.

Британски медии разкриха, че в края на март, въпреки правилата за карантина и противоепидемичните мерки, Къмингс е изминал близо 430 километра до дома на родителите си в Дърам, Североизточна Англия. Той е бил със съпругата си, която е имала симптоми на коронавирус. Появиха се и публикации за още негови пътувания, припомня Би Би Си.

Доминик Къмингс е смятан за архитект на кампанията за Брекзит от 2016 г. и дясна ръка на премиера. "Не съжалявам за това, което направих, нищо че хората може и да не са съгласни", заяви пред медиите Къмингс.

"Обида за жертвите"

Лидерът на опозиционните лейбъристи Сър Киър Стармър нарече решението на премиера да остави действията на Къмингс без последствия "обида за жертвите, направени от британския народ".

"Милиони хора в страната направиха най-мъчителния избор да не посещават роднините си, някои от тях болни и умиращи", коментира Стамър.

"Повечето хора направиха това, което правителството поиска"

В знак на протест заради липсата на санкция по казуса Дъглас Рос, министър за Шотландия, се оттегли от поста си във вторник.

"Реакцията на този новина показва, че тълкуването на съвета на правителството от страна на господин Къмингс не се споделя от повечето хора, които направиха това, което правителството поиска", написа Рос в "Туитър".

Великобритания, която сравнително късно предприе по-драстични мерки за ограничаване на коронавируса, е една от най-засегнатите страни в Европа. Заразените са близо 270 хиляди, а починалите от COVID-19 – почти 37 хиляди души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG