Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отварят театрите и залите за танци. Заведенията на закрито ще работят от юни


Залите за изкуства и култура в България вече могат да работят. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която от вторник, 26 май, се разрешават културно-развлекателните мероприятия на открито и на закрито при спазване на определени противоепидемични мерки. Това се отнася за театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други занимания.

Културните мероприятия на закрито ще могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет. На открито събития ще могат да се провеждат при заетост до 50% от общия капацитет.

Учстниците в груповите занимания трябва да са не повече от 20 човека и не повече от един човек на 4 кв. м. площ.

Заповедта на здравния министър беше издадена след среща на представители на танцовите съюзи и Съюза на артистите с министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов по-рано във вторник.

Според заповедта на здравния министър от 1 юни се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти и други заведения, в детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, включително и тези в търговски центрове тип МОЛ, барове, с изключение на дискотеки, пиано-бар и нощен бар.

От 1 юни се разрешават и всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.

Театрите, залите за танци и ресторантите бяха затворени след въвеждането на извънредно положение заради коронавируса на 13 март. На 11 май беше разрешено да се посещават кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито. Ресторантите сега могат да посрещат клиенти в откритите си площи.

Бълагрия обяви извънредно положение заради коронавируса на 13 март. През май мерките за ограничаване на пандемията започнаха постепенно да отпадат. На Гергьовден бяха премахнати всички КПП на изгодите на обалстните градове, отвориха заведенията на открито, а по-късно моловете и фитнесите.

По света заразените от коронавируса са почти 5,5 милиона души, починаха над 340 хиляди, а оздравелите са над 2 милиона души. В момента най-засегнати са САЩ, Бразилия и Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG