Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медици от целия свят призовават за "зелено възстановяване" от кризата с коронавируса


Писмото е подписано от организации като Световната организация на семейните лекари, Меджународният съвет на медицинските сестри, Австралийската медицинска асоциация
Писмото е подписано от организации като Световната организация на семейните лекари, Меджународният съвет на медицинските сестри, Австралийската медицинска асоциация

Лекари и медицински специалисти от цял свят призоваха световните лидери да гарантират "зелено възстановяване от кризата с коронавируса, което да отчита замърсяването на въздуха", съобщи Гардиън.

Повече от 200 организации, които представляват около 40 милиона здравни работници, са подписали отвореното писмо. То е адресирано до Г-20 - страните с най-големи икономики в света и Европейския съюз. В него се посочва, че замърсяването на въздуха е причина за преждевременната смърт на 7 милиона души по света всяка година.

"Главните медицински специалисти и научни съветници трябва директно да бъдат включени в създаването на стимулиращи пакети и в тях да има съображенията, свързани с общественото здраве и проблемите на околната среда", се казва в писмото. Според авторите здравните системи трябва да бъдат подсилени, а проблемите на околната среда могат да отприщят бъдещи заболявания.

Писмото е подписано от организации като Световната организация на семейните лекари, Меджународният съвет на медицинските сестри, Австралийската медицинска асоциация. Oт България петицията е подкрепена от сдружение „Въздух за здраве“.

В писмото се настоява за реформи по отношение на субсидиите за изкопаемите горива. Според тях обществената подкрепа трябва да се насочи към възобновяемата енергия, която би допринесла за по-чист въздух, намаляване на вредните емисии и стимулиране на икономическия растеж от близо 100 млн. долара през следващите три десетилетия.

В писмото медиците свързват замърсяването на въздуха и "крехките здравни системи" с влиянието на вируса, казвайки, че замърсяването "вече ни правеше по-слаби".

Според авторите по-добрата подготовка би намалила последствията пандемията от COVID-19. "Трябва да се поучим от тези грешки и да станем по-силни, по-здрави и издръжливи", казват медиците. Някои изследвания вече предполагат, че замърсяването на въздуха играе роля за влошаване на симптомите на коронавируса и увеличаването на смъртността. Въпреки това, учените смятат, че е твърде рано за категорични заключения.

Емисиите на въглероден диоксид в световен мащаб са намелели със 17% като резултат от карантината, въведена на някои места. При завръщането към нормалната активност, спадът ще бъде само 4%. Подобен спад би имал малко значение за климатичната криза, отбелязва Гардиън.

Някои страни обмислят екологично възстановяване от кризата, като за целта прикрепят по-сурови условия към всякакви спасителни средства за индустриите, зависими от изкопаемите горива като авиацията. Това включва и наливането на средства в инфраструктура, която намалява парниковите газове, изграждането на по-добри велосипедни алеи и електрически станции за зареждане на автомобили.

Медицинските специалисти са притеснени, че светът ще се върне към "нездравословните си практики" след пандемията. “Медицинските специалисти са на първа линия в тази извънредна ситуация, виждаме загубата на човешки животи, защото се действа твърде късно", се казва в писмото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG