Връзки за достъпност

Извънредни новини

След санкционирането от Туитър, Тръмп заплаши с регулации и затваряне на социални медии


Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации или да закрие компаниите, притежаващи социални медии, съобщава Ройтерс. Изказванията му идват по-малко от 24 часа, след като социална мрежа Туитър го санкционира за разпространяване на неверни твърдения.

„Републиканците чувстват, че социалните медии изцяло заглушават консервативните гласове. Ние силно ще ги регулираме или ще ги затворим, преди да позволим това да се случи. Поправете действията си, СЕГА!!!!“, написа Тръмп в Туитър.

Само няколко часа по-рано за пръв път Туитър определи информация в две от публикациите на президента като „необосновани“ и обяви, че той разпространява фалшиви твърдения. Според социалната медия в тях той „невярно твърди“, че гласуването по пощата на предстоящите президентски избори ще доведе до „манипулиране на вота“.

„Няма НИКАКЪВ НАЧИН (НУЛА!), гласуването по пощата да бъде нещо по-различно от сериозна измама. Пощенските кутии ще бъдат разграбени, бюлетините ще бъдат фалшифицирани и дори ще бъдат незаконно принтирани и подписани чрез измама“, пише Тръмп.

Под туитовете на Тръмп от социалната мрежа поместиха оцветени в синьо линкове, на които пише „Вижте фактите относно гласуването по пощата“, които пренасочват потребителите към репортажи на Си Ен Ен, "Уошингтън поуст" и други медии, които опровергават твърденията на президента. От Туитър подчертават, че няма никакви доказателства, че гласуването по пощата е свързано с фалшифициране на вота.

Другата публикация, за която президентът на САЩ беше санкциониран, е за това, че в щата Калифорния всички граждани ще получат бюлетини по пощата. От Туитър посочват, че само хората, които са се регистрирали за участие в изборите, ще получат бюлетини.

Само няколко часа след действията на Туитър, Тръмп нападна социалната мрежа с няколко поредни туита, наричайки ситуацията „заглушаване на свободната реч“ и обяви, че това е намеса в президентските избори през 2020 г.

„Туитър сега се намесва в президентските избори през 2020 г. Те твърдят, че моите думи относно гласуването по пощата, което ще доведе до масова корупция и измама, е невярно, позовавайки се на твърдения от медиите за фалшиви новини Си Ен Ен и "Уошингтън поуст" на "Амазон“, написа Тръмп.

От няколко години насам Туитър търпи сериозни критики за липсата на реакция срещу постове на президента, в които се съдържат неверни твърдения или заплахи.

В последните седмици темата за гласуването по пощата се превърна в разделителна линия между Демократическата и Републиканската партии. Демократите, както и управляващите в някои щати, настояват практиката да стане по-популярна, с цел опазването на здравето по време на пандемията от коронавирус. Президентът Тръмп обаче твърди, че това ще доведе до сериозни фалшификации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG