Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мъртъв делфин е намерен на автобусна спирка във Варна


РИОСВ Бургас съобщават, че от началото на годината са получили общо 25 сигнала за намерени мъртви делфини
РИОСВ Бургас съобщават, че от началото на годината са получили общо 25 сигнала за намерени мъртви делфини

Мъртъв делфин е намерен на автобусна спирка във Варна, съобщи Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), цитирана от "Дневник". Районната прокуратура в града вече е сезирана по случая.

Животно е от вида муткур, който е защитен от „Натура 2000“ китоподобен бозайник. От екоинспекцията съобщават, че тялото е намерено в понеделник на 2 метра от спирка „Студентска“ във Варна.

„По тялото на делфина не са забелязани следи от рибарски мрежи или човешка намеса, довели до смърта му. При проверката не е установен начинът, по който тялото на екземпляра е попаднало в района на автобусната спирка“, съобщават от РИОСВ Варна.

Делфините от вида муткур са защитени от Закона за биологичното разнообразие, в който се изрично се забранява преместването на намерени мъртви защитени екземпляри от мястото, на което са открити, казват още от РИОСВ и подчертават, че за нарушението физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10000 лв.

В понеделник „Дневник“ съобщи и за друг случай на намерен мъртъв делфин на плаж „Алепу“. Пред медията от РИОСВ Бургас са съобщили, че от началото на годината са получили общо 25 сигнала за намерени мъртви делфини, от които 16 са муткури.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG