Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Божков получи 7 нови обвинения, сред които поръчителство на убийства и изнасилване


До момента срещу Васил Божков бяха повдигнати общо 11 обвинения
До момента срещу Васил Божков бяха повдигнати общо 11 обвинения

Укриващият се в Дубай и задочно обвинен за 11 престъпления Васил Божков получи в сряда нови 7 обвинения от прокуратурата. Бизнесменът е привлечен към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група с участието на още трима души, подбудителство към убийство на четирима човека, принуда и опит на изнасилване на жена, съобщи специализираната прокуратура.

Разследващите не уточняват имената на предполагаемите мишени на Божков, но посочват инициалите на четирима души - Й. Д., М. В., А. П. и Б. С. Инициалите на първите двама съвпадат с имената на Йордан Динев и Манол Велев, за които бившият съдружник на Божков Цветомир Найденов твърди, че са били „поръчани“ от хазартния бос.

На 11 юли 2007 г. бизнесменът и съветник на президента Георги Първанов Манол Велев беше прострелян в главата в центъра на София, но оцеля след опита за покушение. Бизнес дейностите му бяха свързани с хазарт, транспорт, недвижимо имущество и други.

На 4 април 2012 г. собственикът на букмейкърски къщи от Благоевград Йордан Динев беше прострелян в главата в центъра на София. За убийството му бяха привлечени двама души.

Само няколко минути след полученото ново обвинение Божков написа в профила си във Фейсбук, че се признава за виновен за „разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата“.

Досега обвиненията на Божков са свързани с неплащане на такси от хазарт, обвинения за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG