Връзки за достъпност

Извънредни новини

Той остава "един от наш'те". Какво ни казва оневиняването на Цветан Цветанов


Цветан Цветанов, когато още говореше на форумите на ГЕРБ

Решението на прокуратурата да прекрати разследването за апартамента на Цветан Цветанов показва, че макар и „низвергнат“, той все още е в „горното чекмедже на властта“. Възможна причина е, че в един евентуален съдебен процес той може да разгласи „нещо за премиера Борисов“.

Развоят на събитията е очакван и дава „шанс“ на бившия втори в ГЕРБ. Този шанс може и да е партиен проект, който да нанася ограничени електорални щети на управляващата партия. В такава посока са анализите на експертите след като стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Свободна Европа потърси мненията на социолозите доц. Петър Чолаков, Първан Симеонов и политолога проф. Евгений Дайнов.

„Горното чекдмедже... и инструментите“

С постановлението си за апартамента на Цветанов прокуратурата ни казва, че той продължава да е обитател на „горното чекмедже” на властта. Следователно, хоризонтите пред него си зависят от това какво той реши. Предполагам, че път обратно към силна позиция в ГЕРБ няма - но властта отдавна не е само в ГЕРБ, смята политологът от Нов български университет проф. Евгений Дайнов.

Евгений Дайнов: Цветанов може да е низвергнат по партийна линия, но по отношение на статута му във властта остава един от наш’те.


„Имаме пред себе си феодално-дворцова конструкция на властта. Тук принципът е: кого висшата власт припознава като част от „своите” и как - като „низвергнати” или „врагове”? А това кой как е припознат личи от действията на инструментите на властта“, допълва Дайнов. Той обяснява, че говори за инструменти, а не за институции, защото институциите са израз на върховенството на закона и еднаквото отношение към всички - „инструментите са сечива в ръцете на господаря си“, допълни Дайнов.

„Цветанов може да е низвергнат по партийна линия, но по отношение на статута му във властта остава "един от наш’те”. Положението е поредна илюстрация на ограниченията върху Борисовата воля. Ако някой наистина поиска да му се опъне – може", смята Дайнов.

Според него репликата на бившият втори в ГЕРБ, че няма кой да го накаже „очевидно беше тестване на терена за класическата операция „вторият става Първи”. „Борисов веднага се усети и затова ги изгони, а не само го понижи. Но днес става ясно, че докато Цветанов е припознаван от властта като част от нея - да, няма кой да го накаже“.

"Цветанов има хардуера, но Борисов – софтуера"

Според изпълнителния директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов „такъв тип неща, които събуждат морално скърцане със зъби от страна на обществото, често са доста изпипани и изглеждат законообразни“.

„Като изследовател на обществото мнение мога да кажа, че общественото мнение не прие никак добре историята с апартамента на Цветанов“, коментира Симеонов.

Според него сега бившият втори в ГЕРБ получава допълнителен шанс. „Но, според мен, това не е шанс да печели кой знае колко той самият, а по-скоро шанс да нанася политически щети на ГЕРБ“, прогнозира Симеонов.

Първан Симеонов: Премиерът правораздава, изглежда, като последна инстанция. Това не е добре за демокрацията, но за Борисов е добре.

Според него не бива да се надценява ролята на Цветан Цветанов, а Бойко Борисов се е коалирал с общественото мнение срещу Цветанов.

„Премиерът правораздава, изглежда, като последна инстанция. Това не е добре за демокрацията, но за Борисов е добре“, допълва Симеонов.

„Бившият заместник председател на ГЕРБ ще търси и политическо позициониране. Любопитно е на първо място дали ще посегне към създаване на политически проект. И след това дали и каква форма на коалиране ще търси“, допълва Симеонов. Според него обаче ако „Цветанов има хардуер за формация, то Борисов държи софтуера“.

„След Бисеров и Цонев – всичко е възможно“

За бъдещата политическа кариера на Цветанов говори и социологът доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН. „Не бих изключил и вариант да видим Цветан Цветанов не толкова със самостоятелен политически проект, а в листите на някоя друга, например патриотична политическа сила“, каза той.

Чолаков смята, че оневиняването на Цветанов е очаквано, но и показателно от гледна точка на това, че на хора на високи позиции, в чиято почтеност има съмнения, им се разминава.

Петър Чолаков: Цветанов би могъл да изкара неща, които са неприятни и за ГЕРБ, и за г-н Борисов.


„Както анализатори и журналисти предположиха от самото начало, не се стигна до сериозни последици за г-н Цветанов и за останалите (участници в "Апартаментгейт" - б.р.), особено за тези, които са от ГЕРБ. На хората на по-ниските етажи и тези, които са от други политически сили, обикновено не им се разминава“, казва Чолаков в телефонно интервю.

Според него възможна хипотеза за това е, че „по време на един съдебен процес Цветанов би могъл да изкара неща, които са неприятни и за ГЕРБ, и за г-н Борисов.“ Според Чолаков популярността на Цветанов и кариерата му като политик са вече изчерпани.​

„В България сме виждали всякакви чудеса. Сещам се за Христо Бисеров и Йордан Цонев, които преди близо 20 години бяха изгонени заради съмнения за корупция от СДС, след което направиха завидна кариера в ДПС. Така че всичко е възможно“, припомня Чолаков.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG