Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протести и призиви за присъди след полицейско насилие срещу чернокож в Минеаполис


46-годишният Джордж Флойд почина, след като полицай стъпи с коляно на врата му при опит за арест в американския град Минеаполис
46-годишният Джордж Флойд почина, след като полицай стъпи с коляно на врата му при опит за арест в американския град Минеаполис

Кметът на американския град Минеаполис призова да бъдат повдигнати наказателни обвинения срещу бял полицай, притискащ с коляно чернокож мъж при арест. Впоследствие задържаният почина в болница, а инцидентът предизвика протести в града.

"Защо човекът, убил Джордж Флойд, не е в затвора?", попита кметът Джейкъб Фрей, добавяйки, че ако той или друг гражданин би бил насилник, отдавна щеше да е зад решетките.

Фрей призова главния прокурор на САЩ "да повдигне обвинение на служителя", но не уточни какво да бъде обвинението. Полицаят, заедно с трима други, замесени в ареста, бяха уволнени.

Случаят на насилие стана известен, след като в социалните мрежи беше публикувано видео, показващо чернокож мъж, лежащ по лице на улицата, докато бял полицай го обездвижва, сложил коляно на тила му. Мъжът се задъхва и стене. "Не мога да дишам", казва той няколко пъти, докато наблюдателите молят полицая да го пусне.

Полицията в Минеаполис обясни, че служителите ѝ са реагирали на сигнал за използване на фалшиви пари, а задържаният е оказал съпротива, след като е бил подканен да излезе от колата си.

Президентът Доналд Тръмп заяви също, че е поискал от ФБР и Министерството на правосъдието да ускорят разследването за смъртта на 46-годишния Флойд.

Хиляди хора се събраха на мястото на инцидента на 26 май и се отправиха към полицейското управление, където бяха разпръснати от силите на реда с помощта на сълзотворен газ.

Инцидентът напомни случая с Ерик Гарнър, който през 2014 г. беше удушен, докато се намираше в ареста в Ню Йорк. Смъртта му се превърна в призив срещу полицейската бруталност и бе движеща сила в движението Black Lives Matter.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG