Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВМРО с нова идея "срещу фалшивите новини": спиране на сайтове и профили заради GDPR


Депутатът от ВМРО Александър Сиди е сред вносителите и на двата законопроекта на партията, насочени срещу "дезинформацията в интернет средата"

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да може да иска от съда спиране на сайтове и потребителски профили в социалните мрежи. Това е ново предложение на ВМРО, внесено след като в четвъртък беше отхвърлена предишната им идея за борба с фалшивите новини.

Преди два месеца депутати от ВМРО предложиха промени в Закона за радиото и телевизията, въвеждащи контролни правомощия на Съвета за електронни медии (СЕМ) в интернет, включително и това да сезира Софийския градски съд (СГС) с искане за спиране на сайтове заради фалшиви новини. Идеята беше отхвърлена в четвъртък от мнозинството в парламентарната медийна комисия, но от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов веднага излязоха с новото предложение.

Този път от ВМРО прокарват поправка в Закона за защита на личните данни, използвайки като повод изискане на европейския механизъм за защита на личните данни GDPR. Според него IP адресите на посетителите на сайтове са лични данни и всяка фирма, оперираща с тях, трябва да има администратор, който отговаря за съхраняването им.

„Всички собственици на интернет сайтове, онлайн платформи, профили в социалните мрежи и онлайн блогове следва да оповестят на видно място на интернет сайтове, онлайн платформи, профили в социалните мрежи и онлайн блогове информация за себе си в качеството си на администратора на личните данни“, предвижда предложението.

При „нарушение законността при обработване на лични данни или разпространяване на дезинформация в интернет средата“ КЗЛД ще може да иска от председателя на СГС спиране на достъпа до съответните сайтове, блогове или профили в социалните мрежи, искат вносителите от ВМРО Александър Сиди, Искрен Веселинов, Красимир Богданов, Мария Цветкова, Милен Михов и Александър Сабанов. Според идеята им съдът ще трябва да се произнася по тези искания в 72-часов срок.

Шестимата депутати предлагат законова дефиниция на фалшива новина: „публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица“. Това определение липсваше в предишното им предложение за поправка в Закона за радиото и телевизията, което категорично беше отхвърлено от медийната комисия в четвъртък. След обсъждането му депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС декларираха пред медиите, че няма да го подкрепят и при гласуването в пленарната зала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG