Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трето денонощие бунтове в Минеаполис след смъртта на арестуван чернокож


Протестите в Минеаполис продължават трета поредна вечер
Протестите в Минеаполис продължават трета поредна вечер

Мирни протести прераснаха в бунтове, вандализъм и палежи по улиците на Минеаполис за трета поредна вечер. Протестиращите изразяват гнева си, предизвикан от смъртта на чернокож мъж. Във видео от инцидента се вижда как той казва, че остава без въздух, докато бял полицай е затиснал врата му.

Семейството на жертвата иска четиримата полицаи, присъствали на инцидента, да бъдат съдени за предумишлено убийство. Прокуратурата казва, че все още събира разследва и събира доказателства.

В ранните часове на 29 май напрежението в Минеаполис ескалира, а полицейско управление беше запалено. След 4 часа сутринта антипротестната полиция успя да установи контрол над ситуацията и да разпръсне големи тълпи протестиращи, съобщава Би Би Си.

Журналистът на американската национална телевизия Омар Хименез и неговият екип от продуцент и оператори беше арестуван, докато камерата продължи да излъчва на живо. Според полицията те не са се преместили, когато им е било наредено.

Един час по-късно репортерският екип бе освободен, а губернаторът на щата се извини за ареста.

На 25 май вечерта четирима полицаи участват в ареста на 46-годишния Джордж Флойд. Във видеото от инцидента се вижда, че единият от тях е затиснал с коляно врата на задържания, който лежи на земята, повтаряйки: "не мога да дишам". Още на следващия ден полицаите са уволнени, но етническото напрежение, предизвикано от инцидента, ескалира.

Според пожарната 16 сгради в града са били запалени в сряда вечер, много паркирани коли са потрошени, а някои магазини са разбити и част от нещата вътре – откраднати.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще изпрати Националната гвардия, за да "свърши добре работата", ако кметът на Минеаполис Джакоб Фрей не успее да вземе ситуацията под контрол.

"При най-малката трудност ние ще поемем контрола, но когато започва грабенето, започва и стрелбата", написа в Туитър Тръмп късно вечерта в четвъртък.

Смъртта на Флойд наподобява инцидента с Ерик Гарнър, който през 2014 г. почина в Ню Йорк. Отново във видео от инцидента, направено на мобилния телефон на свидетел, Гарнър – невъоръжен чернокож мъж – се задушава, докато полицай го държи в хватка. Задържаният отново е чут да казва "не мога да дишам".

Тези думи станаха слоган на движението против расизма в САЩ, известно като "Животите на чернокожите имат значение" (Black lives matter), което бе провокирано от серия от убийства на афроамериканци от полицията.

"Дайте ни време да направим това правилно"

На пресконференция в четвъртък шефът на полицията Медария Арадондо публично се извини на семейство на Флойд и прие, че неговият отдел е допринесъл до "липса на надежда" в Минеаполис.

Разследващите случая от министерството на правосъдието, ФБР, Бюрото за криминални разследвания на Минесота и прокуратурата помолиха за спокойствие, докато събират доказателства.

"Дайте ни време да направим това правилно и ще има правосъдие", каза щатският адвокат Майк Фрийман. Той е съгласен, че поведението на полицая във видеото е "ужасно". "Но моята работа е да докажа, че той е извършил криминално деяние", допълни той.

Протести в подкрепа на бунта в Минеаполис, се проведоха в четвъртък и в съседния град и столица на щата Сейнт Пол. В Лос Анжелис и Денвър стотици протестиращи блокираха движението по няколко магистрали, изразявайки своята солидарност.

XS
SM
MD
LG