Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисията по хазарта е направила над 3000 проверки, но не е открила липса на 700 млн. лева, дължими от фирми на Божков


Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е извършила повече от 3100 проверки, но не е открила данни за това, че фирми на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков са избегнали плащането на такси и лихви върху тях за 700 млн. лева. Проверките на ДКХ са били извършени в периода от 2015 г. до 2019 г.

Информацията беше изнесена от министъра на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в петък. Той отговори на въпроси, отправени от депутата от БСП Румен Гечев. Депутатът искаше да научи кога са правени проверки и ревизии на фирмите от хазартния бизнес, и какви са резултатите за всяка една от тях.

Фирмите на Васил Божков са разследвани включително и за това, че не са внесли близо 700 млн. лева такси за всички лотарийни игри, които са организирали. Според бизнесмена действията на фирмите му са законни, но той същевременно намеква, че самият министър Горанов може да е осигурил закрила за бизнеса му чрез намеса в работата на ДКХ. Горанов отрича това, като твърди, че ДКХ е самостоятелен орган, в чиято работа министерството не се намесва. Според него отговорността за неустановената липса е на комисията.

В петък министър Горанов посочи, че за 5-годишен период ДКХ е открила 350 нарушения, за които е наложила санкции за общо 1.4 млн. лева. Той уточни, че хазартните фирми подават всеки месец отчети към комисията, а председателят на ДКХ редовно е изпращал информация към Министерството на финансите.

В същото време Националната агенция за приходите (НАП) е направила 812 проверки на фирми от хазартния сектор и е наложила санкции за близо 200 000 лева. НАП е извършила и 31 ревизии на организатори на хазартни игри и е открила допълнителни задължения на стойност 1.25 млн. лева.

Финансовият министър посочи, че за неплатени в срок държавни такси ДКХ е издала осем акта на четири фирми на Васил Божков с общ размер 693 109 261 лева - лихви и главници. Но те са издадени едва в началото на тази година, след като през декември 2019 г. конкурентите на Васил Божков - братя Найденови - изпратиха сигнал до комисията. След това парламентът със закон забрани частните лотарии.

Спорът за това кой носи отговорност в търсенето на дължими или не 70 млн. лева протича на фона на документи и преснимани телефонни съобщения, които Васил Божков публикува периодично във Фейсбук. В някои от тях се вижда, че потребител на име Vladi Goranov се ангажира пред Божков да даде "ценни указания" към шеф на ДКХ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG