Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ранени и задържани по време на протестите срещу расизма в САЩ


Снимка от протеста в Атланта
Снимка от протеста в Атланта

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър въведе полицейски час в американската столица след нови протестни демонстрации близо до Белия дом, предаде Франс прес.

Вашингтон и десетки други градове в страната бяха обхванати от протести срещу расизма и полицейското насилие. Поводът за размириците е смъртта на 46-годишния чернокож американец Джордж Флойд, който загина в Минеаполис след арестуването си, придружено от душене от полицай преди седмица.

Полицейският час е в сила от 23 часа в неделя до 6 часа сутринта в понеделник, уточни Баузър в Туитър и добави, че е наредила разполагането на Националната гвардия в града в помощ на полицията. Стотици хора се бяха събрали в неделя вечерта пред Белия дом, поставен под засилена охрана. Някои демонстранти хвърляха бутилки с вода срещу силите на реда.

Масовите вълнения продължават и в други градове. Полицейски час е в сила от 20 часа до рано сутринта в Сан Франциско, Маями, Портланд, Филаделфия и Чикаго. Пожари и грабежи засегнаха Лос Анджелис. Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Медиите в САЩ съобщиха, че 20 полицейски автомобила са били опожарени в Ню Йорк.

По данни на Сикрет сървис в периода от петък вечерта до неделя сутринта над 60 полицаи във Вашингтон са били ранени от хвърлени срещу тях различни предмети.

По данни на местните власти 240 души са били задържани, а над 20 полицаи са били ранени при сблъсъци с демонстранти. По данни на Асошиейтед прес през последните три дни в хода на протестите са били задържани близо 1700 хиляди души. Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG