Връзки за достъпност

Извънредни новини

Родители протестираха срещу липсата на места в детските градини и ясли


Родители настояват местната власт да намери решение на дългогодишния проблем с липсата на места.
Родители настояват местната власт да намери решение на дългогодишния проблем с липсата на места.

Родители, чиито деца не са приети в детските градини и ясли, се събраха на протест пред Столичната община. Те настояват местната власт да намери решение на дългогодишния проблем с липсата на места. Протестиращите предлагат няколко варианта, сред които са ударно строителство на нови детски градини и парични компенсации под формата на ваучери за некласираните деца.

Кандидатите за първо класиране тази година са били почти 19 хиляди. Недостигът за яслени групи е от 5100 места, а за първа градинска група – 1100, сочат данните от Столичната община. Второто класиране ще даде шанс на още 3 хиляди деца да бъдат приети. За хиляди обаче няма да останат места. По време на протеста родителите настояха за равен достъп до образование за всички.

"Компенсация под формата на парични ваучери за неприетите деца не е възможна. Общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави, а нашите средства, които са значително ограничени, се инвестират в изграждането на нови обекти", каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов, цитиран от БНР. Той прие част от родителите на разговор.

Миналата седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова предложи ново решение - детски градини да могат да се правят на партерните или първи етажи на сгради в гъстонаселени райони, както и в офис сгради - нещо, за което извънпарламентарната опозиция настоява от месеци.

През последните 5 години са въведени в експлоатация 39 нови сгради. Разкрити са 121 нови групи и над 3000 нови места. През годината ще бъдат провеждани текущи класирания за освободени и новоразкрити места. След 2 - 3 седмици ще има нова среща с протестиращите, на която Общината ще предложи конкретни решения. Родителите са поискали да разговарят и с премиера Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG