Връзки за достъпност

Извънредни новини

Явора Петрова, която нарисува "Трохи от съня"


Явора Петрова
Явора Петрова

Извънредното положение тъкмо е свършило. Изкуството, което не е спирало да съществува, вече излиза от онлайн пространството, където го беше озовало, и сега е по-близо до публиката – в кината, галериите и театрите.

В петък, три години след своята първа изява в галерия „Стубел“, Явора Петрова се завърна с нова изложба – рисунки и живопис, наречени "Трохи от съня". Част от тях са създадени по време на социалната изолация заради COVID-19.

"Така или иначе, моят начин на живот е изолацията. Имам 10 минути от вкъщи до ателието и почти никого не срещам. Така съм си устроила живота, че, както казва Цветана Манева – "пазя сълзите си за сцената, за да мога да съхраня чувствата си и да мога да ги сложа върху белия лист", споделя художничката в интервю за Дарик радио.

От галерията описват творбите от изложбата като "изящни и деликатни, загадъчно меланхолични и носталгични", които "винаги се раждат от дълбоко преживени мигове, емоции, чувства, сънища".

„Една сутрин се събудих окрилена от всичко, което бях сънувала. Бях присъствала на големи събития, живот, хора, пълни маси, срещи, пейзажи, дървета, коне. Имаше и страх, и смях, и разговори, и истини. „Какво сънувах?“ Не можах да си спомня нищо. Всичко остана там: и истинската радост, и истинската свобода, и истинската любов. Бяха останали само трохите. Трохите, паднали от масата на съня. Тях събрах и нарисувах”, казва художничката.

В изложбата ѝ има последни нейни работи, но и по-предишни. „Има всякакви препратки, всякакви направления, сюжети, сякаш са дошли от място, в което истински живеем и изпитваме истински емоции и истинни чувства. И когато се събудим, до нас и около нас са останали трохите от тази трапеза, от този пир на чувствата. И тези трохи могат да бъдат кон или жена с чаша вино, или митичен бог, или танц, или любов и затова съм я нарекла „Трохи от съня”, казва Явора Петрова, цитирана от сайта "Въпреки".

Явора Петрова е родена през 1957 г. в София. Завършва илюстрация и оформление на книгата в Художествената академия при известните български художници проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев. Работи в областта на рисунката, графиката и живописта. В творческата си биография Петрова има над 40 самостоятелни изложби.

Нейни творби са представяни в Норвегия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Унгария и др. Произведения на художничката присъстват в редица частни колекции и графични кабинети в България и чужбина. Цикъл от нейни графики е притежание и на Националната галерия в Осло, Норвегия. Носител е на много награди, сред които голямата награда за графика на международния конкурс "Масимо Рамос" в Испания през 1991.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG