Връзки за достъпност

Извънредни новини

Монументално. Проектите на Кристо, които винаги ще помним

Роденият в България художник Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина в дома си в Ню Йорк на 84-годишна възраст. Той е създател на ефимерни, грандиозни проекти, сред които опаковането на германския Райхстаг.

Кристо работеше заедно със съпругата си Жан-Клод до смъртта ѝ през 2009 г. Заедно двойката достигна световна слава със своите монументални произведения. През 1985 г. те използват плат, за да обвият Пон Ньоф в Париж и правят същото с Райхстага в Берлин през 1995 г. Само по концепцията и реализирането на проекта с Райхстага те работят 24 години.

Както Кристо е пожелал, проектът му за опаковането на Триумфалната арка в Париж ще бъде изпълнен и ще бъде показан на света през септември 2021 г.

Прочетете и разказа на кореспондента на Радио Свободна Европа в Ню Йорк Никола Кръстев за неговите срещи с Кристо и Жан-Клод.

16x9 Image

Свободна Европа

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG