Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС дава повече пари за зелени ферми и слага таван за парите за големите стопанства


ЕС си поставя за цел 25% от земеделието да стане био, като част от усилията за намаляване на въглеродните емисии в сектора

Европейската комисия обяви, че предлага по-голям бюджет за земеделие през следващите седем години, но увеличението ще бъде насочено основно към изпълнението на целите за постигане на въглеродна неутралност на европейската икономика и за цифровизацията.

Бюджетът за земеделие, който е вторият по големина разход в европейския бюджет, е увеличен с 2% в новия проект за дългосрочен бюджет на ЕС, изготвен миналата сряда от Европейската комисия. Той ще възлезе на 391,4 милиарда евро от общ бюджет за 2021-2027 г. от 1,1 трилиона евро, предложени от Комисията.

Европейските лидери поискаха през април да бъде съставен нов проект за бюджет за следващите 7 г, в който да бъде включен и фонд за възстановяване на европейската икономика.

Къде отиват парите

В новия проект за многогодишен бюджет (Многогодишна финансова рамка) са предвидени повече пари както за директните субсидии на фермерите, така и за развитие на селските региони, съобщи комисарят за земеделие Януш Войчеховски. В сравнение с предложението от предишния проект, средствата за субсидиране на земеделците са с 4 милиарда евро повече, а за селските райони увеличението е с 5,5 милиарда евро. Регионалните политики на ЕС ще бъдат подсилени и с инвестиционна инжекция от 16,5 милиарда евро от фонда за икономическо възстановяване “Следващо поколение ЕС”, който ще заеме на световните пазари 750 милиарда евро, за да подпомогне възстановяването на европейската икономика след коронавируса.

Еврокомисарят за бюджета на ЕС Йоханес Хан заяви пред евродепутатите от земеделската комисия, че правителствата ще могат да насочат и допълнителни средства от фонда за възстановяване на европейската икономика към земеделието, ако то бъде включено в плановете за подобряване на устойчивостта на икономиките, но средствата ще могат да бъдат харчени само за намаляване на въглеродните емисии и за чисти производства, както и за проекти за цифровизация.

Така за земеделие през следващите години ще има общо 26,5 млрд.евро повече, като този път в разпределението няма да бъдат включени британските фермери, след излизането на Обединеното кралство от ЕС на 29 февруари.

Таван на субсидиите и кризисни резерви

Европейската комисия предлага и задължителен таван на субсидиите, който ще ограничи плащанията за мега земеделските стопанства и ще позволи на дребните и средни фермери да получат по-голямо подпомагане, стана ясно от предложението. В момента таванът е пожелателен, като всяка държава членка сама преценява дали да ограничи средствата за най-едрите стопанства. Новото предложение предвижда и заделянето на по-голям фонд за намеса при кризи, от който страните ще могат да черпят при непредвидени обстоятелства, включително при наводнения и суши. В проекта е предвидено размерът на земеделските субсидии в новите страни членки към 2027 г. да достигне до 77% от средния за ЕС. Сега той е 60%, като от по-ниските помощи най-силно са засегнати балтийските държави.

Предстои Европейският парламент и страните членки да започнат преговори по предложените числа заедно с Европейската комисия преди окончателният размер на бюджета за земеделие да стане факт и да започне да се използва от 1 януари 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG