Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС е "ужасен" от смъртта на Джордж Флойд. Германският външен министър оправда протестите в САЩ


Протестиращи в Берлин също подкрепиха демонстрациите срещу расизма в САЩ
Протестиращи в Берлин също подкрепиха демонстрациите срещу расизма в САЩ

Европейският съюз е "шокиран и ужасен" от смъртта на Джордж Флойд в полицейския арест, заяви първият дипломат на Съюза Жозеп Борел. Той нарече случая още "злоупотреба с власт" и предупреждение срещу използването на прекомерна сила.

"Както и хората в Съединените щати, ние сме шокирани и ужасени от смъртта на Джордж Флоийд... всички общества трябва да са бдителни за прекомерната употреба на сила", каза Борел пред журналисти в Брюксел.

Според него смъртта на Флойд е "много, много нещастно" събитие, което показва "злоупотреба с власт" от силите на реда. "Ние заклеймяваме расизма от всеки вид... ние вярваме в способността на американците да се обединят и да се излекуват като нация".

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас определи мирните демонстрации в САЩ като "разбираеми и повече от легитимни".

"Искам също да изразя надеждата си, че тези мирни демонстрации няма да доведат до по-нататъшно насилие и по-важното, надеждата, че тези протести ще променят нещата в САЩ", заяви Маас в Берлин на съвместна пресконференция с украинския си колега Дмитро Кулеба.

Германският първи дипломат каза още, че е в контакт с американските власти във връзка със съобщения, че екип на германската медия "Дойче веле" е попаднал под полицейски огън докато е отразявал протест в Минеаполис, предаде Ройтерс.

"Журналистите трябва да са в състояние да вършат работата си, а тя е да предават новини независимо, в безопасност", каза Маас.

"Демократичните държави, управлявани от върховенството на закона трябва да прилагат най-високите стандарти в защита на свободата на пресата", каза Маас.

Съединените щати са обхванати от вълна от протести от миналата седмица след смъртта на чернокожия Джордж Флойд в полицейски арест в Минеаполис. Разпространени видео кадри показват как главата му е притиската от полицай по време на ареста, а Флойд казва "Не мога да дишам".

Смъртта на Джордж Флойд е определена за убийство от официалната съдебномедицинска експертиза. 46-годишният мъж е починал вследствие на спиране на сърцето и дишането, предизвикано от използваните от полицията при задържането му прийоми. Това се казва в доклада на Бюрото за съдебномедицински експертизи на окръг Хенепин, Минесота.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще изпрати военните в градовете, за да бъде прекратено насилието при протестите. На някои места те прераснаха в бунтове и размирици, с палежи и разбиване на магазини.

5 факта за протестите в САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG