Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блажка Димитрова начело на борбата срещу боклука


Блажка Димитрова
Блажка Димитрова

Ако сте чували за философията за нулевия отпадък, почти със сигурност това е заради Блажка Димитрова. Мисията за намаляването на боклука, който всеки от нас генерира ежедневно, е нейната голяма страст. В края на май тя стана една от четиримата наградени от президента на международната екологична организация WWF млади лидери, които активно участват в борбата за спасяване на планетата.

„Нещото, заради което се събуждам всяка сутрин, е философията за нулев отпадък“, казва тя във видео изявление на сайта на WWF.

Блажка, както е най-добре позната активистката, е основният двигател зад сдружението "Нулев отпадък - България". Неин проект е и първият ресторант с нулев отпадък Blagichka - Zero Waste, който също дава поле за професионално развитие на младежи в неравностойно положение.

През януари излезе и книгата й "Живот с нулев отпадък в България", посветена на практични съвети относно живота без отпадъци. В нея Блажка е събрала целия си опит по темата, като дори е включила и личните си рецепти за козметични продукти, почистващи препарати и домашно приготвена храна.

„Защо не трябва да хвърляме боклук? Защото този боклук след това се връща в нашите тела буквално. Не си го измислям. Цикълът, който се случва, означава, че когато аз изхвърля една пластмасова опаковка от сирене, тя ще достигне до риба, която аз ще консумирам и в която ще има микропластмаса от същата тази опаковка, която аз съм изхвърлила“. Така Блажка обяснява смисъла на каузата си в интервю за Свободна Европа през октомври 2019 г.

От 2 години тя води и обучения на ученици, свързани с философията за нулевия отпадък и как да правим по-малко боклук.

„Моята мечта за света е, че всеки от нас знае принципите на философията за нулев отпадък и вярва, че ние всички можем да бъдем позитивната промяна в света“, казва Блажка.

Философията за нулевия отпадък се базира на 5 прости принципа, припомня тя.

1. Откажете се от нещата, от които нямате нужда

2. Намалете потреблението на нещата, от които имате нужда

3. Използвайте отново

4. Рециклирайте

5. Компостирайте

Част от работата на 29-годишната Блажка и екипа й от неправителствената организация е да лобират за приемането на законови промени, които да мотивират бизнесите да въведат повече начини за намаляване на отпадъците, които генерират. Това е и една от причините да влезе в класацията на списание Forbes „30 под 30“ за успешни млади хора през 2019 г.

„Това, което започна като личен избор да приема начина на живот с нулев отпадък, се превърна в движение, което води до промяна в моята страна и източник на работа и приходи за много хора. Вече видяхме, че досегашният начин на живот вече не работи и трябва да намерим алтернативни решения, които са ефективни. Това ми носи удовлетворение. В бъдеще се надявам да вдъхновя още хора, с които заедно да изградим свят на възобновяемите ресурси. Зависи от нас“, казва Блажка.

Как и защо да правим по-малко боклук
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG