Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсурдно е." Как ремонт ще остави четири квартала на София без топла вода за два месеца


Първоначално ремонтът беше със срок два месеца. След протести на студенти и жители на кварталите той беше съкратен до 40 дни
Първоначално ремонтът беше със срок два месеца. След протести на студенти и жители на кварталите той беше съкратен до 40 дни

На 15 юни ще започне ремонт на топлопровод до кварталите „Студентски град”, „Витоша”, „Малинова долина” и „Дървеница”. За разлика от предишни ремонти, които обикновено са със срок до две седмици, този ще продължи по график два месеца. И за този период всички абонати на „Топлофикация София“ в тези квартали ще останат без топла вода.

Галя Йорданова живее в „Студентски град” от седем години и не за пръв път ще остане без топла вода. „Доколкото си спомням, за тези седем години всяко лято е имало профилактика и топлата вода е спирала за около две седмици. В годините, в които бях студентка това не ме засягаше, тъй като не прекарвах лятото в София”, разказва тя.

Сега Галя е дипломиран логопед и работи в училище. Живее в квартира, в която обаче няма бойлер. „Това се оказва проблем за мен за идните два месеца. Живея с малко дете на 2 години и половина, а всички родители държат децата им да спазват отлична хигиена.”

„Абсурдно е водата да бъде спряна изцяло за два месеца... Не съм запозната със спецификата на ремонтните дейности нито в България, нито извън страната, но все си мисля, че в другите държави не би се допуснало такова нещо, и то за такъв голям период от време.”

Галя и семейството ѝ обмислят варианта да сложат бойлер в апартамента, в който живеят под наем. „Има обаче хора, които няма как да си го позволят и трябва да търсят други начини, които, знаем, не са особено приятни.”

Сред засегнатите от предстоящото спиране на водата ще бъдат и студентите, които живеят в общежития в „Студентски град”. В блоковете на университетите бойлери няма, а при спирането на топлата вода обитателите им са принудени да си топлят вода с бързовари и електрически кани, за да могат да се изкъпят и да си измият ръцете. Това се случва на фона на пандемията от COVID-19, която засегна и България.

Жители на кварталите започнаха петиция срещу графика за ремонта. Те настояват той да се извършва поетапно, за да не остават без топла вода за дълго време. „Топлофикация София“ твърди, че такъв вариант е невъзможен и обещава да се работи на пълни обороти, за да приключи ремонтът по-бързо, в рамките на 40 дни, вместо за 60.

Дори срокът за ремонт да бъде съкратен, той все пак ще засегне жителите на четирите квартала, които нямат бойлери. В продължение на повече от месец по най-оптимистичните прогнози те няма да имат топла вода.

Освен това ремонтът ще съвпадне с началото на сесиите в повечето висши учебни заведения в София. Студентите в повечето специалности ще бъдат изпитвани дистанционно заради пандемията от COVID-19, но тези в медицински специалности например имат и присъствени занятия. В общежитията ще останат и част от студентите, които карат стажове или работят.

Какво се ремонтира и защо сега

От обясненията на представители на „Топлофикация София“ стана ясно, че ще бъде подменен магистрален топлопровод, който е стар и често се поврежда. Пред Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет директорът на дружеството Александър Александров каза, че заради спецификата на мрежата в топлорайон „Изток“, от който са част четирите квартала, няма как това да стане, ако не бъде спряна топлата вода за тези квартали.

„В топлорайон „Изток“ мрежата е на лъчев принцип, а не кръгова система. Кръговата система позволява спиране на много по-ограничено място. (…) Няма как да стане без да бъде прекъснат магистралният водопровод. Това води до спирането на топлата вода до толкова много хора“, каза Александров.

Става въпрос за тръба с диаметър 700 мм и подмяна на шахти, които са в експлоатация от около 50 години. По думите на Александров през последните 3 години е имало над 40 аварии на този водопровод.

Подобно беше и обяснението на омбудсмана на „Топлофикация София“ Деян Дянков, дадено пред Българското национално радио (БНР). „Този ремонт трябва да се направи, иначе има опасност от аварии“, каза той и уточни, че клиентите няма да плащат такса за подгряване на водата в периода на ремонтните дейности.

Причината този ремонт да се прави точно сега, е че той е финансиран със средства от Европейската банка за възстановяване и развитие, а крайният срок за усвояването им е тази година. „Ние като Топлофикация имаме един прозорец от няколко месеца през лятото, през които можем да извършваме планови ремонти“, каза още Александров пред Столичния общински съвет.

Кой е засегнат

Засегнати са всички абонати на „Топлофикация София“ в четирите квартала. Освен всички хора, които имат жилища там, и студентите, които живеят на общежитие, сред засегнатите са Университетската болница по онкология (УСБАЛО), сградите на университетите, които се намират там, дипломатически представителства, хотели и други бизнеси.

Част от тях имат електрически бойлери и ще имат топла вода по време на ремонта. От УСБЛАО посочиха, че в повечето отделения има бойлери, а тези, в които в момента няма, ще бъдат оборудвани преди началото на ремонта. „Никой от пациентите няма да почувства проблема със спирането на топлата вода. Добре е, че това става през лятото, защото не засяга парното“, казаха от болницата.

Други жители на засегнатите квартали обаче няма да имат друг избор освен да топлят вода на котлона или с бързовар. Сред тях са и студентите, които живеят в общежития в „Студентски град“.

„Докато домакинствата в кв. „Витоша”, кв. „Малинова долина” и кв. „Дървеница” биха могли да разчитат на други източници на топлоенергия (напр. електрически бойлери), то живеещите в общежитията в кв. „Студентски град” ще бъдат изцяло лишени от нея за целия двумесечен период, тъй като не разполагат с такива“, се посочва в позицията на Националното представителство на студентските съвети.

„Обявеното начало за извършване на цялостна реконструкция съвпада с началото на изпитната сесия за хиляди студенти. В този период те прекарват по-голямата част от времето си в своите общежития, тъй като следва да се подготвят за успешно явяване на своите семестриални изпити“, се казва още в позицията. Други студенти ще останат в София през лятото заради летните си практики или защото работят в столицата.

Това се случва на фона на пандемията от COVID-19 и затова спирането на топлата вода за два месеца ще постави хората без бойлери „не просто в неприемливи условия за живот, но и в риск за здравето в условията на епидемична обстановка.“

„Опасността от зараза с коронавирус няма изцяло да премине (след края на извънредната епидемична обстановка - б.р.), а поддържането на висока лична хигиена и редовното миене на ръце е един от основните фактори за предотвратяване на неговото разпространяване“, се казва още в позицията на представители на студентите. Те излязоха на протест във вторник и са готови да протестират отново. Те са изпратили своята позиция до Столична община, „Топлофикация София“, омбудсмана и ректорите на висшите училища в София.

Има ли алтернативи

Граждани, които се против графика за ремонта, посочват, че трябва да се потърси алтернатива, така че живеещите в района да не остават без топла вода за два месеца. Те посочват като възможност изграждането на паралелен водопровод, по който да се подава топла вода докато тече ремонта. Според Деян Дянков от „Топлофикация София“ такъв вариант не е възможен. „Паралелен водопровод значи почти толкова пари, колкото за този ремонт. Това нещо в момента финансово няма как да се случи“, каза той пред БНР.

Вариант за поетапно спиране на водата според представителите на дружеството също няма. „Това е артерията, която захранва района. Няма как тя да бъде подменена, ако не бъде спряна топлата вода на целия район.“

От общинското дружество посочиха, че имат готовност да изпратят повече екипи и да удължат работното време, за да приключи ремонта за по-малко от два месеца. Омбудсмана на „Топлофикация София“ обаче посочи, че не очаква подмяната на водопровода и шахтите да отнеме по-малко от месец – месец и малко.

„Доста е, но няма как. Това е огромна тръба. Има да се прави бетонова конструкция и други дейности. За съжаление това съвпада с пандемията. Разбирам всички клиенти в кварталите, но това се планира предварително и е свързано с разрешителни, с финансиране“, каза той.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG