Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осми ден протести в САЩ. Проявите на насилие намаляват


Протестиращ се ръкува с полицаите по време на простеста на 2 юни в Лос Анджелис
Протестиращ се ръкува с полицаите по време на простеста на 2 юни в Лос Анджелис

Десетки хиляди протестираха за осма поредна вечер в САЩ въпреки наложения вечерен час заради смъртта на невъоръжен чернокож мъж по време на арест, съобщи Ройтерс. През деня имаше сблъсъци между протестиращи и полиция, но късно вечерта протестите затихнаха и за такива инциденти не беше съобщено, предаде информационната агенция.

Големи шествия се проведоха в Ню Йорк, Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта, Денвър и Сиатъл. Много демонстранти в Лос Анджелис, които останаха по улиците след вечерния час, бяха арестувани. В Портланд, Орегон, полицията използва зашеметяващи гранати и сълзотворен газ срещу протестиращите. Според властите в града демонстрацията е била „незаконно събрание“. Участниците посрещнаха полицията с викове „Мирен протест!“, съобщава още Ройтерс.

Пред сградата на Капитолия във Вашингтон във вторник следобяд също се събраха протестиращи, които скандираха „Мълчанието е насилие!“ и „Без правосъдие няма мир!“. Те останаха пред сградата на Конгреса и след вечерния час. Няколко души започнаха да блъскат оградата пред сградата, но бяха спрени от други протестиращи.

Късно вечерта протестите в цялата страна бяха достатъчно спокойни, че новинарските медии да се върнат от предаване на живо към обичайната си програма, съобщава още Ройтерс.

Протестите в САЩ започнаха след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той почина в Минеаполис на 25 май по време на арест, след като полицай притисна врата му с коляното си. Официалната съдебномедицинска експертиза определи смъртта му за убийство.

Полицаят Дерен Човин, който извършва ареста на Флойд, е обвинен в предумишлено убийство и ще се яви в съда през следващата седмица. Други трима полицаи, присъствали на инцидента, са уволнени.

Десетки хиляди хора в САЩ излязоха в следващите дни на протести в САЩ срещу полицейското насилие и расизма. Протестите започнаха мирно, но част от тях преминаха в прояви на насилие, вандализъм, грабежи и неподчинение.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще изпрати военните в градовете, за да бъде прекратено насилието при протестите. Той обяви, че разполага с хиляди тежко въоръжени войници и служители на правоохранителните органи за прекратяване на насилието в американската столица. Президентът каза, че ще изпрати военни и в другите градове, ако кметовете и губернаторите не си върнат контрола.

„Ще спрем бунтовете и беззаконието“, каза Тръмп по-рано и обвини „професионални анархисти“ и движението „Антифа“ за внасянето на насилие в мирните протести.

Проучване на нагласите на обществото на Ройтерс и Ипсос показа, че 64% от анкетираните американски граждани симпатизират на протестиращите. 27% посочват, че не подкрепят демонстрациите, а 9% нито ги подкрепят, нито са против. 55% от анкетираните в проучването посочват, че не одобряват реакцията на Тръмп на протестите. Една трета от запитаните подкрепят действията и риториката на президента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG