Връзки за достъпност

Извънредни новини

Смъртта на Джордж Флойд: Още трима полицаи са обвинени в съучастничество


Ако бъде прието от съда, обвинението може да доведе до присъда от 40 години затвор.
Ако бъде прието от съда, обвинението може да доведе до присъда от 40 години затвор.

Американската прокуратура разшири делото за смъртта на Джордж Флойд, обвинявайки още трима полицаи в съучастничество в убийство, предадe Франс прес. Същевременно обвинението към полицая Дерек Човин, който е притискал с коляно си врата на Флойд по време на ареста, е преквалифицирано от убийство от трета степен (убийство по непредпазливост) на убийство от втора степен (непредумишлено убийство). Ако бъде прието от съда, това обвинение може да доведе до присъда от 40 години затвор.

Джордж Флойд почина, след като полицай от Минеаполис 9 минути го затискаше с коляно във врата, притискайки лицето му към пътната настилка. Флойд, който е бил задържан заради използването на фалшива банкнота от 20 долара, няколко пъти е казал на полицая, че не може да диша. Независима аутопсия заключи, че той е умрял от задушаване.

Преживяното от Флойд е било заснето на видео от няколко очевидци и записите бързо обиколиха социалните мрежи. Първите протести срешу полицейското насилие и расизма последваха само на локално равнище в Минеаполис, но после гневът обхвана повече от 140 населени места на територията на САЩ.

Думите "Не мога да дишам" се превърнаха в лозунг на предизвиканите от смъртта на Флойд протести с искане за съд на четиримата полицаи.
"Проблемът е, че трябваше да излезем на улицата и да спрем движението по мостове и магистрали, за да получим справедливост", каза 29-годишният чернокож протестиращ в Ню Йорк Брайън Картър. "Ако група от четирима чернокожи мъже бяха убили бял човек, щяха да ги арестуват на място. При нас нещата не стават така", отбеляза той.


Човин, както и другите трима полицаи - Томас Лейн, Джей Кюн и Ту Тао, бяха уволнени миналата седмица. Новите обвинения бяха повдигнати от главния прокурор на щата Минесота Кийт Елисън, който определи протестите, избухнали след смъртта на Флойд, като "драматични и необходими".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG