Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вашингтон пост: Николай Младенов - последната надежда за мир в Близкия Изток


Николай Младенов
Николай Младенов

Николай Младенов е може би последният човек, който може да направи нещо за постигане на мир между израелци и палестинци, пише американският вестник Вашингтон пост в репортаж от Йерусалим.

Политическите отношения между Израел и палестинците са в застой. Палестинското ръководство отказва срещи с американски представители, а израелската страна е подозрителна към европейските и други посредници. Така че самотната фигура на Младенов често може да бъде видяна между страните, се казва в публикацията.

Бившият министър на отбраната и на външните работи от първото правителство на Бойко Борисов работи за ООН от 2013 г. Първоначално той беше шеф на мисията на световната организация в Ирак, а от 2015 г. е специален координатор за Близкоизточния мирен процес на генералния секретар на ООН.

Вашингтон пост интервюира Младенов в Йерусалим и предава неговия разказ за предизвикателствата пред работата му, концентрирана върху избягването на нова война.

Напрежението в региона се засили, след като в края на май палестинският президент Махмут Абас обяви, че всички споразумения с Израел и със Съединените щати се обезсилват, а Израел обяви мащабни планове за анексиране на палестински селища на Западния бряг.

Става дума за споразуменията от Осло и други договори от 90-те години, които направиха възможно съществуването на палестинските власти и уреждат отношенията им с Израел в сферите на политиката, икономиката и сигурността.

"Организацията за освобождение на Палестина и палестинската държава вече не са обвързани от подписаните споразумения и договорености с израелското и американското правителство, включително и от споразуменията в сферата на сигурността", изтъкна Абас след нощно заседание на палестинското ръководство на 19 май.

Според палестинския лидер Израел сега ще трябва "да поеме отговорност пред международната общност като окупационна сила".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще анексира долината на река Йордан и еврейските селища на Западния бряг в тон със съдържанието на плана на американския президент Доналд Тръмп за мир в Близкия изток, който до голяма степен фаворизира Израел и който бе отхвърлен от палестинците, отбелязва Асошиейтед прес.

Нетаняху сформира ново правителство през май, като негов коалиционен партньори стана бившият му политически опонент Бени Ганц. Коалиционното споразумение между политическите сили, които са част от новото правителство, дава възможност на Нетаняху да предложи план за анексията до 1 юли.

В началото на тази седмица Николай Младенов се срещна с новия външен министър на Израел Габи Ашкенази, който също е от български произход. Според пратеника на ООН най-важното сега е двете страни да бъдат върнати на масата на преговорите, както и страните, които досега посредничиха между тях - САЩ, Русия и ЕС. Той е цитиран да описва задачата си като трудна, защото “всички страни трябва спрат за миг и да започнат да се вслушват един в друг”.

За петте години откакто е в Йерусалим като пратеник на генералния секретар на ООН, Младенов не е имал много спокойни минути, разказва Вашингтон пост. Той посредничи между страните веднага след пристигането си в опит да намали напрежението между палестинската администрация и паравоенната организация “Хамас”, както и да ангажира влиятелните в региона Египет и Катар в усилията за стабилизиране на ситуацията в Близкия изток.

Вестникът цитира старши анализатора в Международната кризисна група Офер Залцберг, който определя Николай Младенов като компетентен посредник, който „изпъква сред своите предшественици”. Той подчертава, че дипломатът е приет от палестинците и не се възприема като спорен от израелската страна. Залцберг обаче е скептичен, че Младенов ще може да спре плановете за изграждане на нови селища на Западния бряг, след като САЩ вече им дадоха зелена светлина.

В интервюто за Вашингтон пост Николай Младенов също изказва притеснения от перспективата за анексия. Цитира се негов доклад до Съвета за сигурност на ООН, в който пратеникът на световната организация предупреждава, че започването на строителството на нови селища на Западния бряг би подкопало не само надеждите на палестинците за държава, но и международните усилия за постигане на мир в Близкия изток.

Даяна Буту, палестински анализатор, която е участвала в мирните преговори с Израел, казва пред вестника, че успехът на Младенов ще зависи от това дали той ще може да излезе от границите на официалната позиция на ООН и „да държи Израел отговорен за незаконните си действия."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG