Връзки за достъпност

Извънредни новини

Той помага на животните да проходят. Димитър Димитров и вечерното му хоби


Димитър Димитров
Димитър Димитров

Русенецът Димитър Димитров работи като автомонтьор. Всяка вечер обаче вместо на почивка се посвещава на другата си работа, която сега е негова кауза.

Той сам изработва инвалидни колички за кучета и котки. Досега е помогнал на 50 "животинки", както той ги нарича. Всичко започнало преди около три месеца, когато негова позната искала да купи количка за своето куче. "Като се поразрових, видях, че цените, на които се продават, са страшно високи. Затова реших да я направя сам", споделя Димитров в интервю за Свободна Европа.

"Когато видиш една животинка, която вече се движи, а преди това не се е движела година-две, това ме мотивира". Само преди дни той помогнал на 12-годишен мопс, който заради възрастта се движи трудно.

"Чухме за човека, който прави колички доброволно - без пари, без нищо, просто от добро сърце", споделя за БТА стопанката на кучето Янита Атанасова. "Така се свързах с него и той веднага откликна. Буквално за пет дни измайстори количката. Дано да има повече такива добри хора и да се оценява това, защото доста кученца проходиха с негова помощ".

Изработването на помощните средства за придвижване на кучета и котки отнема време. Материалите Димитров събира от стари детски колички, а когато се налага – купува части. "Не ми струва много. Зависи от животинчето. Ако е по-голямо, използваме колела от детски колички. Малките колела ги купуваме, струват около 5 лева".

В замяна не иска нищо и казва, че най-голямото възнаграждение е радостта в очите на хората и животните. "Безвъзмездно е. Друг е въпросът, че има хора, които искат да помогнат на други стопани с животинки и са ми пращали пари или части, но това е по тяхно желание, защото искат да подкрепят инициативата", споделя Димитров, който за вечер сглобява поне една количка.

С приятели обмислят идеята да направят здравна каса за животни – нещо като фонд, който да помага, когато домашни любимци имат нужда от лекарства, преглед или операция.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG