Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов поиска смяна на енергийния регулатор и средната цена на парното се оказа с 14% по-ниска


Премиерът Бойко Борисов ще обсъди с колегите си от ГЕРБ в парламента смяната на настоящия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), тъй като мандатът му е изтекъл. Това обяви пред медиите в Габрово самият Борисов по повод планирано поскъпване на цената на парното.

„Имаме с 42% намаление на цената на газа, даже и повече, и то със стара дата. И излизат и ти казват "ще вдигнем с 20% цената на топлофикация", а през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигаха. То, така или иначе, или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават“, заяви премиерът, цитиран от БНР.

Изявлението му предизвика бърза реакция от страна на председателя на КЕВР Иван Иванов, който даде онлайн брифинг по темата малко по-късно в четвъртък. От думите му стана ясно, че всъщност средната цена на топлоенергията за предстоящия есенно-зимен сезон ще намалее с 14% в сравнение с миналата зима.

По думите му информацията за предстоящото поскъпване на парното се дължи на объркване, тъй като e била сравнена месечната цена за май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 г.

„По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена“, обясни Иванов.

Председателят на КЕВР добави още, че се надява след намесата на Борисов парламентът да ускори избора на нов състав на комисията, след като мандатът на настоящия изтече още на 2 април. Иванов припомни, че законът го задължава да изпълнява правомощията си до встъпването в длъжност на наследника му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG